USA varujú pred odvetou Iránu za smrť šéfa Hamasu. Blinken očakáva útok na Izrael v najbližších hodinách

5.8.2024 08:42 , Aktualizované: 5.8.2024 20:07

Irán neusiluje o zvýšenie napätia v regióne, je však presvedčený, že je potrebné potrestať Izrael za zabitie šéfa teroristickej skupiny Hamás Ismáíla Haníja v Teheráne. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil hovorca iránskeho ministerstva zahraničia. Skupina krajín G7 medzitým vyzvala na zdržanlivosť a upokojenie situácie na Blízkom východe. Na zabránenie vzniku širšieho konfliktu v regióne vyzval aj Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

"Irán sa usiluje o nastolenie stability v regióne, ale to je možné len potrestaním agresora a vytvorením odstrašujúceho účinku proti avanturizmu sionistického režimu (Izraela)," povedal hovorca iránskej diplomacie Náser Kanání a dodal, že reakcia Teheránu je nevyhnutná.

Spojené štáty vyzvali, aby prestali Izrael podporovať, a vyhlásil, že medzinárodné spoločenstvo nesplnilo svoju povinnosť, pokiaľ ide o zabezpečenie stability regiónu, a malo by "potrestanie agresora" podporiť.

Na útoku sa má podieľať aj Hizballáh

Pri nedeľňajšom rokovaní s ostatnými minister zahraničia zo skupiny krajín G7 Blinken uviedol, že iránsky úder na Izrael by sa mohol začať najskôr v najbližších 24 až 48 hodinách. To znamená v pondelok či v utorok.

Podľa Blinkena nie je jasné, akým spôsobom Irán na Izrael zaútočí. Spojené štáty sú však presvedčené, že na útoku bude podieľať aj libanonské hnutie Hizballáh, ktoré patrí medzi blízkych spojencov Iránu. Podľa predchádzajúcich informácií nie je vylúčená účasť ani ďalších spojencov Iránu v regióne. Jednou z možností je masívny útok zo vzduchu za použitia rakiet a bezpilotných prostriedkov. Takýto útok Irán podnikol na Izrael 13. apríla, veľkú časť vzdušných cieľov však zničila izraelská obrana s pomocou spojencov.

Odveta za zabitie šéfa Hamasu

Blinken vyzval ostatných ministrov zahraničia, aby vyvíjali nátlak na Irán, Hizballáh a Izrael s cieľom dosiahnuť "maximálnu zdržanlivosť". V oficiálnom vyhlásení ministri krajín skupiny G7 vyzvali na zastavenie "ničivého cyklu odvetného násilia".

Očakáva sa, že Irán vykoná odvetný útok na Izrael kvôli zabitiu jedného zo šéfov Hamasu Haníju. Ten zomrel v stredu pri výbuchu v Teheráne. Explóziu Irán pripisuje Izraelu, ktorý sa však k útoku oficiálne neprihlásil. Izraelský úder minulý týždeň zabil tiež významného veliteľa Hizballáhu Fuáda Šukra.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok