Dobrodružstvo sa skončilo predčasne. Chlapec sa sám vydal na Rysy, zachraňovať ho musel vrtuľník

5.8.2024 07:36

Horská záchranná služba (HZS) pomáhala spolu s leteckými záchranármi v nedeľu (4. 8.) večer 14-ročnému slovenskému chlapcovi, ktorý mal v pláne sám v poobedňajších hodinách vystúpiť na vrchol Rysy. O pomoc požiadali rodičia mladého turistu.

zachranna akcia rysy
Foto: hzs.sk

Keďže sa s chlapcom nepodarilo opakovane spojiť, začala HZS úkony smerujúce k jeho vypátraniu. Počas toho sa s mladíkom podarilo spojiť, oznámil, že sa nachádza na vrchole Rysov.

Rodičia zavolali pomoc

"Rodičia požiadali o jeho evakuáciu. O súčinnosť bola požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Popradu, ku ktorej sa po medzipristátí v Starom Smokovci pridali dvaja horskí záchranári. Spoločne smerovali ku vrcholu Rysov a zároveň prehľadávali aj turistický chodník," uviedla HZS. Záchranárom sa podarilo chlapca lokalizovať na hrebeni vrcholu.

Mladého turistu z terénu evakuovali pomocou palubného navijaka a následne letecky transportovali do Starého Smokovca. Tam si ho prevzali príslušníci Policajného zboru SR, ktorí ho následne odovzdali jeho rodičom.

Pozrite si archívnu reportáž z mája:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok