Kto sú favoriti na post kandidáta na viceprezidenta? Harrisová si vyberá už len z dvoch mien

5.8.2024 07:08 , Aktualizované: 5.8.2024 20:50

Pravdepodobná kandidátka amerických demokratov na prezidentku USA Kamala Harrisová zúžila na dve osoby okruh mien, z ktorých vyberá svojho potenciálneho viceprezidenta, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na tri nemenované zdroje. Podľa nich v hre zostávajú guvernér Pensylvánie Josh Shapiro a guvernér Minnesoty Tim Walz.

Meno svojho kandidáta na viceprezidenta Harrisová podľa Reuters oznámi najneskôr v utorok 6. augusta, a to pred večerným spoločným vystúpením so spolukandidátom na univerzite vo Filadelfii.

Zdroje Reuters uviedli, že nie je jasné, či už padlo konečné rozhodnutie. Utorková akcia začne päťdňové turné po siedmich mestách v štátoch, ktoré budú zrejme rozhodujúce pre výsledok prezidentskej voľby 5. novembra.

V nedeľu 4. augusta Harrisová, ktorá už získala dostatočnú podporu od delegátov nominačného straníckeho zjazdu, aby kandidovala v novembrových voľbách, rokovala vo svojej rezidencii vo Washingtone s tromi uchádzačmi o post kandidáta na viceprezidenta: Walzom, Shapirom a senátorom a bývalým astronautom Markom Kellym, uviedla americká tlač.

V hre však v tejto chvíli podľa informácií Reuters zostávajú len Shapiro a Walz. Kandidáti sa podľa zdrojov agentúry dozvedia, či boli vybraní, v pondelok večer alebo v utorok ráno. Kampaň Harrisovej potom o výbere viceprezidentského kandidáta podľa zdrojov bude informovať prostredníctvom sociálnych sietí.

Získala podporu delegátov

V pondelok sa končí elektronické hlasovanie delegátov Demokratickej strany. Už v piatok 2. augusta však stranícke vedenie oznámilo, že Harrisová získala podporu dostatočného počtu delegátov, aby sa stala kandidátkou na prezidenta.

Hlasovanie bolo nutné usporiadať po tom, ako súčasný prezident Joe Biden, ktorý zvíťazil v straníckych primárkach, odstúpil v júli z prezidentskej kampane.

Zmena kandidáta dala podľa agentúry AFP demokratickej kampani novú dynamiku. Harrisovej sa podarilo dohnať stratu v prieskumoch voči republikánskemu kandidátovi Donaldovi Trumpovi. Výrazne sa tiež zvýšil výber peňazí na kampaň Harrisovej.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok