Násilné protesty v Británii vyeskalovali. Demonštranti zaútočili na hotel pre žiadateľov o azyl, mešitu aj policajtov

4.8.2024 19:33 , Aktualizované: 5.8.2024 12:32

Dav demonštrantov sa v nedeľu (4. augusta) pokúsil vniknúť do hotela v Rotherhame na severe Anglicka, kde sú ubytovaní žiadatelia o azyl.

Britský premiér Keir Starmer útok tvrdo odsúdil a označil ho za krajne pravicové násilie.

Násilné strety v nedeľu rovnako ako v predchádzajúce dni prepukli aj v ďalších britských mestách. Informuje o tom agentúra AP a spravodajský web BBC.

Budú zodpovedať svojim činom

Starmer v prejave k národu ohľadom prebiehajúcich nepokojov po celej krajine vyhlásil: "Toto nie sú protesty, ale organizované násilie, ktoré nemá v našich uliciach ani na internete miesto," povedal.

Výslovne potom odsúdil útok na hotel žiadateľov o azyl z nedeľného popoludnia, keď uviedol, že tí, ktorí sa ho zúčastnili, aj tí, ktorí akciu propagovali na internete, budú svojich činov ľutovať.

Policajti, ťažkoodenci aj vrtuľník v akcii

Kým sa policajtom vyzbrojeným plastovými štítmi podarilo dostať výtržnosti v Rotherhame aspoň čiastočne pod kontrolu, čelili smršti vrhaných predmetov vrátane kusov dreva, stoličiek či hasiacich prístrojov.

Snažili sa pri tom zabrániť výtržníkom, mnohým s tvárami v maskách, preniknúť do hotela Holiday Inn Express.

Nad celou scénou krúžil policajný vrtuľník a najmenej jeden ťažkoodenec bol zranený, zatiaľ čo atmosféra na mieste čoraz viac zhustla, píše AP.

Išlo o ďalšie z radu výtržností a protestov, často z radov priaznivcov krajnej pravice, ktoré v Británii vypukli po tom, čo v pondelok muž v maske vyzbrojený nožom v budove tanečnej školy zabil tri dievčatá a ďalších desať ľudí zranil. 

Začala to dezinformácia

Násilnosti v Británii prepukli po zverejnení dezinformácií, že útočníkom, ktorý na tanečnom workshope v Southporte na severozápade Anglicka v pondelok dobodal na smrť tri dievčatá a desať osôb zranil, je moslim a žiadateľ o azyl. V skutočnosti sa čoskoro 18-ročný podozrivý identifikovaný ako Axel Muganwa Rudakubana  narodil v Cardiffe vo Walese, hoci jeho rodičia pochádzajú z Rwandy.

Deň po útoku sa v centre Southportu konalo pokojné zhromaždenie, kde si stovky ľudí uctili pamiatku troch obetí. Krátko po jeho skončení vypukli násilné protesty, počas ktorých utrpelo zranenia približne 40 policajtov. Demonštranti zakladali požiare, podpálili aj policajné dodávky, a na policajtov a miestnu mešitu hádzali tehly či kamene.

K nepokojom odvtedy dochádza každý deň v mestách po celom Spojenom kráľovstve vrátane Liverpoolu, Manchesteru a Bristolu. Polícia počas nich zadržala desiatky výtržníkov — len od sobotňajšieho večera ich bolo 147.

Zasadne výbor Cobra

Pre víkendové násilnosti zasadne v pondelok výbor pre mimoriadne udalosti, potvrdila to britská vláda. Zasadnutie Cobra (výboru pre reakciu na mimoriadne situácie) sa uskutoční po šiestom dni stupňujúceho sa násilia, ktoré vyvolal minulotýždňový útok v Southporte a následné šírenie dezinformácií o útočníkovi. V rámci výboru sa stretávajú ministri, štátni úradníci, polícia, spravodajskí dôstojníci a iní príslušní pracovníci, píše BBC.

Cieľom pondelkového zasadnutia bude poskytnúť vláde aktuálne informácie o násilnostiach počas víkendu a o reakcii v nasledujúcich dňoch.

V nedeľňajšom televíznom prejave premiér varoval, že účastníci násilných protestov budú svoju účasť ľutovať. "Ľudia v tejto krajine majú právo na bezpečnosť, a napriek tomu sme svedkami útokov na moslimské komunity, útokov na mešity," dodal Starmer.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok