Izrael útočí na školy v Gaze. Ukrývať mali ozbrojencov z Hamasu, hnutie hovorí o obetiach nevinných utečencov

4.8.2024 16:41 , Aktualizované: 4.8.2024 20:37

Najmenej 30 Palestínčanov zomrelo a mnoho ďalších bolo zranených pri izraelskom údere na dve školy v meste Gaza, uviedla podľa agentúry Reuters palestínska agentúra WAFA.

Podľa agentúry v budovách škôl boli ľudia, ktorých vyhnali boje a izraelské bombardovanie z iných častí Pásma Gazy.

Izraelská armáda uviedla, že cieľom boli ozbrojenci palestínskeho hnutia Hamas, ktorí budovy škôl využívali na plánovanie útokov proti nej.

Cielené útoky na školy

Ide o tretí izraelský úder na budovy škôl v meste Gaza v tomto týždni. Vo štvrtok (1. augusta) pri izraelskom útoku na školu zomrelo podľa palestínskych záchranárov najmenej 15 ľudí a v sobotu ďalší úder na školu zabil najmenej 16 ľudí a ďalších 21 zranil, uviedlo podľa agentúry AP ministerstvo zdravotníctva v Gaze, ovládanej Hamasom.

Izrael vo všetkých prípadoch uviedol, že cielil na ozbrojencov z Hamasu.

Izraelská armáda podľa serveru The Times of Israel (ToI) uvádza, že v posledných mesiacoch bombardovala desiatky škôl a ďalších budov, kam utekajú civilisti pred bojmi. Podľa armády ale tieto miesta využíva Hamas, ktorého členovia z nich plánujú útoky na izraelskú armádu.

Zasiahli aj stanový tábor

Podľa AP pri izraelských leteckých útokoch v Pásme Gazy už ráno zomrelo najmenej 18 ľudí, vrátane štyroch Palestínčanov v stanovom tábore v komplexe nemocnice v Dajr Balahu.

V stanovom tábore sú podľa AP tisíce palestínskych utečencov.

Izraelská armáda tvrdí, že cielila na palestínskeho ozbrojenca, ktorý spôsobil "sekundárnu explóziu", čo podľa nej "naznačuje", že v areáli je sklad zbraní.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok