Nabíjačky pre elektrobicykle za vyše 20-tisíc zmizli, polícia problém nevidí. Zobrala ich firma, ktorá nedostala zaplatené

Z cyklotrasy pri Terchovej zmizli nabíjačky pre elektrobicykle za viac 20-tisíc eur. Zobrala si ich firma, ktorá za ne nedostala zaplatené. Polícia v tom trestný čin nevidí napriek tomu, že boli financované z európskych peňazí.

Po piatich nabíjacích staniciach zostali len vybetónované stojiská s trčiacimi káblami a skrutkami. Firma, ktorá stojí za projektom cyklotrasy sa rok nevie dovolať spravodlivosti.

Prišli len všeobecné poučky

“Polícia v tom spise nedefinovala, len uvádza teda, že nedošlo k trestnému činu, ale nevieme teda k čomu vlastne došlo. Možno by bolo zaujímavé sa spýtať na názor aj policajtov, ktorí toto vyšetrovali, k čomu vlastne došlo,” tvrdí autor projektu Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Malá Fatra Peter Chrapčiak.

Po otázkach na políciu v tom nemáme o nič jasnejšie ani my. Namiesto konkrétnej odpovede prišli len všeobecné poučky.

“Poverený príslušník policajného zboru v predmetnej veci vydal uznesenie o odmietnutí veci v zmysle trestného poriadku.” uviedol hovorca žilinskej krajskej polície Peter Ondák.

Dnes je v reštrukturalizácii

Tender na výstavbu cyklotrasy vyhrala žilinská Hastra. Dnes je v reštrukturalizácii. OOCR tvrdí, že všetky oprávnené faktúry jej zaplatila. No firma, ktorá dodávala nabíjačky dostala len polovicu, preto ich zadržala v rámci servisu.

“Nám to spôsobilo nemalé finančné problémy, čo sa týka druhotnej platobnej neschopnosti, dávame sa pomaly dokopy, ale takto to asi na Slovensku chodí,” hovorí konateľ spoločnosti Devonic Vladimír Hučko.

“Tá firma, ktorá demontovala s nami, nemala žiadny obchodný vzťah, takže za nás je to stále len krádež, proste niekto odcudzil tovar, ktorý nám bol riadne vyúčtovaný a dodaný,” tvrdí autor projektu OOCR Malá Fatra Peter Chrapčiak.

Hastra na otázky neodpovedá

Devonic, dodávateľ nabíjačiek, má pohľadávku potvrdenú aj súdom. Zatiaľ jej to ale nie je nič platné. Rovnako, ako OOCR, ktorá si za ne zaplatila.

“Svojpomoc, že vy zoberiete vec, ktorá je u tretej osoby, lebo vám nebola vyplatená vaša pohľadávka je v našom práve v podstate vylúčená, môžem povedať, že je to na hranici trestného činu, teda krádeže," komentoval právny expert Martin Píry.

“Sme zase asi možno v deväťdesiatych rokoch, že skutok sa nestal," uviedol Chrapčiak.

Vyústilo to až do osadenia betónových bariér

“Poverený príslušník Policajného zboru postupuje v trestnom konaní tak, aby bol zistený skutkový stav veci, o ktorom nie sú dôvodné pochybnosti v rozsahu nevyhnutnom na rozhodnutie," hovorí Ondák.

Ešte pred dokončením cyklostrasy sa OOCR s Hastrou doťahovala o sporné faktúry. Vyústilo to až do osadenia betónových bariér. Odstránili ich až po pol roku.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok