Kde chýba kontrola, nie je ani náprava. Sme hlučná krajina a nikto s tým nič nerobí, hovoria odborníci

4.8.2024 10:25

Sme hlučná krajina a nikto s tým nič nerobí. Najvyšší kontrolný úrad odhalil nedostatky v monitorovaní hluku. Kde chýba kontrola, nie je ani náprava. Často to býva až občan, ktorý upozorní štát na lokalitu s neznesiteľným hlukom.

Počas leta cestujeme viac a hluk pri cestách je vyšší než obvykle. Najvyšší kontrolný úrad upozorňuje, že Slovensko nemá zverejnenú kompletnú hlukovú mapu.

Hluk ľudí obťažuje

Úrad verejného zdravotníctva mal vyžadovať plnenie tých povinností, mal vyžadovať údaje, mal vyžadovať plnenie a vypracovanie hlukových máp. Kým ich nemáme, ľudí hluk obťažuje a nikto s tým nič nemusí robiť. Hygienici sa bránia, vraj to, čo im prikazuje zákon, spravili.

Úrady verejného zdravotníctva zodpovedne pristupuje k problematike hluku a chráni zdravie ľudí v zmysle národnej legislatívy, ktorá má prísnejšie prípustné hodnoty určujúcich veličín hluku ako zákon č. 2/2005, ktorý bol predmetom kontroly NKÚ.

Nedostatočná kontrola hluku v mestách

NKÚ nehodnotí zákon, ale stav, a teda nedostatočnú kontrolu hluku v mestách. UVZ vykonáva rôzne úlohy, ktoré mu ukladá Nielen národná legislatíva, ale aj samotný zákon, a európska smernica.

Podľa viacerých štúdií, vystavovanie sa nadmernému hluku môže viesť k nárastu stresu, bolestiam hlavy, zhoršeniu spánku, zvýšeniu cholesterolu, artritíde, poškodeniu kostí a kĺbov, ktoré vedú k ochoreniam. Napríklad k infarktu. Podľa vedcov je hluk jedným z faktorov predčasného úmrtia.

Pomoc prisľúbil Úrad regionálneho zdravotníctva

Pomoc prisľúbil Úrad regionálneho zdravotníctva aj envirorezort. Hluková mapa by mala stanoviť aj tiché miesta v krajine. Súčasné vedenie envirorezortu je pripravené poskytnúť kompetentným inštitúciám súčinnosť pri nastavení legislatívy, ktorá bude komplexne riešiť túto problematiku.

Slovensko čelilo obžalobe

Kvôli hluku čelilo Slovensko už v roku 2020 žalobe Európskej únie. Ak by prišla druhá žaloba, tá by bola spojená aj s miliónovými sankciami.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok