Vyučovanie prejde zmenami. Toto sa budú musieť deti naučiť v školách

Vyučovanie na viac ako 400 školách prejde od nového školského roka zmenami. Kurikulárna reforma má za cieľ naučiť detí zručnosti, ktoré potrebujú v 21. storočí.

Každý z nás to zažil, učiteľka píše učivo na tabuľu a žiaci poslušne prepisujú do zošitov. Poučky sme sa učili naspamäť a doma sme trávili hodiny nad domácimi úlohami.

Forma vzdelávania sa mení

Formu doterajšieho vzdelávania mení nový štátny vzdelávací program. Podľa neho sa budú učiť všetci žiaci základných škôl od prvého ročníka až po deviaty.

"Nejde o zmenu učiva, ale ide o zmenu spôsobu jeho predávania. Ide o to, aby sme menej memorovali a viac tomu porozumeli," uviedol minister Tomáš Drucker.

"Chceme, aby tým rozhodujúcim a kľúčovým prvkom bol hlavne žiak, ktorý je zapojený, mysliaci a reflektívny," tvrdí predseda Kurikulárnej rady Jozef Sopoliga.


Toto by sa mali deti naučiť

Deti sa majú učiť kritické myslenie, digitálne zručnosti a samostatnosti.

"Zmenila sa aj príprava učiteľov, už to nie je také jednoduché, učitelia si vyrábajú sami pomôcky. Ten nový spôsob učiť deti kritickému mysleniu a ostatným veciam si vyžaduje väčšiu prípravu," hovorí riaditeľka ZŠ, Sokolíková v Bratislave Daniela Ďurkovská.

Domáce úlohy nemusia byť povinné, no učiteľ môže doporučiť precvičovanie aj doma. Hodina nemusí trvať striktne 45 minút. Takzvané vyučovacie bloky môžu trvať aj 90 minút a spojené hodiny majú byť zamerané na nejakú tému.

Deti môžu skúmať a bádať

"Deti u nás bavia stredy, kedy máme spojené hodiny zamerané na človek a spoločnosť alebo človek a príroda. Deti môžu skúmať, bádať a podobne," tvrdí riaditeľka ZŠ, Sokolíková v Bratislave Daniela Ďurkovská.

Ročníky na školách budú podľa reformy rozdelené do troch cyklov.

Prvý cyklus bude pokrývať prvý až tretí ročník

Prvý cyklus bude pokrývať prvý až tretí ročník, druhý cyklus štvrtý a piaty ročník a tretí cyklus šiesty až deviaty ročník základnej školy. "Cykly pomáhajú k tomu, aby sme sa individuálnejšie venovali tým deťom," uviedol učiteľ Peter Humay.

V tomto školskom roku otestovalo nový vzdelávací program 39 škôl. Od septembra sa pridá viac ako 400 a od roku 2026 by podľa nového vzdelávacieho programu mali učiť všetky základné školy.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok