Najvyššiemu súdu svitá na lepšie časy. Dostane peniaze na prípravu rekonštrukcie budovy

3.8.2024 18:37

Najvyššiemu súdu svitá na lepšie časy. Konečne môže urobiť prvý krok k rekonštrukcii svojho sídla. Ministerstvo financií našlo 5 miliónov eur na architektonickú súťaž. Najvyššia ustanovizeň všeobecného súdnictva sa už viac ako 2 roky pretĺka po podnájmoch

Ešte pred pár rokmi to bolo supersídlo slovenskej justície. Pod jednou strechou sedelo ministerstvo, Najvyšší súd aj Súdna rada. Po mnohých diskusiách zostala budova sudcom. 

Tí sa ale dlho netešili. Zatečené steny, praskajúce plafóny, úniky vody a tepla rozhodli – začalo sa s vysťahovaním. Elita justície sedí už viac ako dva roky na 3 rôznych adresách. Tlačenice pri veľkých káuzách sú pravidlom.

Za prenájom budov platí Najvyšší súd milión eur ročne. Na megagenerálku pôvodného sídla ale chýbali peniaze. To sa teraz zmenilo. Minister financií našiel 4,8 milióna eur aspoň na prípravu rekonštrukcie.

Rekonštrukcia ale potrvá roky. V hre bola preto aj možnosť zbúrania pôvodnej budovy. Viacerí architekti v nej ale stále vidia potenciál. O to viac, že jej autorom je Vladimír Dedeček, jeden z najoceňovanejších slovenských povojnových architektov. 

Cenovka za rekonštrukciu sídla Najvyššieho súdu sa môže vyšplhať cez 50 miliónov eur. Aj preto sa objavil nápad, aby prichýlilo aj Najvyšší správny súd, ktorý oslavuje tretie výročie svojho pôsobenia. Ten sedí v modernej budove, ktorú má v 5-ročnom prenájme.

Posunúť justičné budovy na úroveň 21. storočia majú pomôcť aj peniaze z plánu obnovy. S Najvyšším súdom ani s Najvyšším správnym súdom sa v ňom ale nepočíta. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok