Obete prenasledovania o svojom probléme často mlčia. Polícia v mnohých prípadoch nekoná

3.8.2024 14:23

Prípadov je stále viac, no vyšetrovať ich možno, až keď sa niečo prihodí. Nebezpečné prenasledovanie známe aj ako stalking je forma psychického týrania a trestný čin. Sociálne siete tomuto fenoménu pomáhajú rozmáhať sa a obete často mlčia. Cítia strach, nervozitu, obťažovanie a nebezpečenstvo.

Stalking sa prejavuje ako systematické a úmyselné prenasledovanie alebo obťažovanie. Stalker zbiera informácie o svojej obeti, oslovuje jej príbuzných a známych, píše jej aj desiatky správ denne, posiela darčeky a vyskytuje sa na rovnakých miestach. Neustále sa ľuďom strká do života, hoci o to vôbec nestoja. 

"Veľmi často prebieha pri bývalých pároch, najčastejšie páni stalkujú alebo nebezpečne prenasledujú aj v prostredí internetu svoje bývalé partnerky," vysvetlil riaditeľ Odboru prevencie kriminality MV Jozef Halcin.

So stalkerom za chrbtom sa žije ťažko. Obeť sa neustále bojí a cíti v nebezpečenstve. Aj preto obete stalkingu o svojom probléme často mlčia. Ak sa sledovanie utlmí, boja sa, že sa znovu začne, a obávajú sa aj agresivity. Polícia v mnohých prípadoch nekoná, pokiaľ nedôjde k vyhrážaniu alebo útoku.

"V prípade takéhoto postupu zo strany polície je potrebné obrátiť sa na vyšší policajný útvar. V prípade, ak by si neboli istí, že ten postup bol zvolený správne, vždy sa môžu obrátiť na informačné kancelárie pre obete trestných činov, kde im veľmi radi postup poradíme," povedal Halcin.

Ktokoľvek stalkerom

Obrátiť sa môžete aj na informačné kancelárie pre obete trestných činov, v každom kraji sú dve. Stalkeri pochádzajú zo všetkých spoločenských vrstiev a všetkých vekových kategórií. Až 80 percent všetkých stalkerov sú muži. Stalkerom v ich posadnutosti pomáhajú do veľkej miery sociálne siete.

"Každý údaj, ktorý dám na sociálnu sieť, vidí ktokoľvek chce. Vystavujeme sa tomu, že ak napríklad udávame svoju polohu, veľmi často sa to riešilo pri bežeckých aplikáciách, kde vidno trasu, ktorú človek každé ráno beháva. Pre niekoho, kto si vás chce niekde počkať, tak je to pomerne ľahký údaj ako vás nájsť," dodal odborník na sociálne siete Gabriel Tóth.

Úplne zabrániť takémuto obťažovaniu sa nedá, no dá sa to značnej miery obmedziť.

"Je niekoľko možností, ak je to online prenasledovanie, tak, samozrejme, zablokovať takýchto páchateľov," poradil Halcin. 

"Každý užívateľ si môže nastaviť, kto vidí obsah, ktorý pridáva, čiže ak nechcete aby to videli ľudia, ktorí nie sú vaši známi, tak si to treba obmedziť v nastaveniach sociálnej siete, že to uvidia iba naši priatelia a ľudia, ktorých som potvrdil," doplnil Tóth.

Stalkerom hrozí až rok väzenia, ak obťažuje mladistvého dokonca až tri roky.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok