Husákove deti a mileniáli čelia vyššiemu riziku vzniku rakoviny ako ich rodičia. Čo stojí za týmto trendom?

4.8.2024 05:45

Generácia X a mileniáli majú zvýšené riziko vzniku rakoviny v porovnaní s generáciou ich rodičov.

Teplo, ženy, zmrzlina
Foto: TASR/Jaroslav Novák (ilustračné foto)

Naznačil to nedávny výskum American Cancer Society. Ten zistil, že pri osobách z generácie X (ľudia narodení v rokoch 1965 – 1980, u nás známa aj ako generácia Husákových detí) a mileniálov (ľudia narodení v rokoch 1981 - 1996), je pravdepodobnejšie, že sa u nich skôr vyvinie 17 rôznych typov rakoviny ako u starších generácií. Na správu upozornil portál CBS News.

„Riziko vzniku rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva, maternice, pečene a prsníka – je pravdepodobnejšie, že sa u vás rozvinie rakovina v tridsiatke a štyridsiatke, ak ste sa narodili v 90. a 80. rokoch minulého storočia. Menej pravdepodobné to je u vašich rodičov, ktorí sa narodili v 50. a 40. rokoch 20. storočia,“ povedal hlavný vedecký pracovník American Cancer Society Bill Dahut.

Čo je príčinou?

Čo však stojí za týmto trendom? To je menej známe. "Pravdepodobne je to environmentálny aspekt, či už je to strava, nedostatok cvičenia alebo nejaké iné faktory. A v týchto oblastiach potrebujeme spraviť viac výskumov," povedal Dahut.

Výsledky výskumu sa stali realitou aj pre dnes 35-ročného Chrisa Lopeza, ktorému pred piatimi rokmi diagnostikovali rakovinu hrubého čreva v treťom štádiu.

"Bolo toho veľa na spracovanie," povedal pre CBS News. "V tom čase som sa snažil dokončiť vysokú školu a pracovať," dodal.

Lopez nemal žiadnu rodinnú anamnézu a ani genetické testy nepreukázali žiadne riziká. Po mesiacoch intenzívnych bolestí žalúdka, krvácania a chudnutia však kolonoskopia potvrdila jeho diagnózu. Po náročnej liečbe je jeho choroba v remisii.

Životný štýl

Riziko rakoviny možno znížiť zmenou životného štýlu. Podľa Dahuta sa dá predísť približne 40 percentám prípadov rakoviny prostredníctvom určitých návykov, ako sú nefajčenie a udržiavanie zdravej hmotnosti. Taktiež vyzýva mladých ľudí, aby sa porozprávali so svojím lekárom, ak majú pretrvávajúce príznaky.

Pozrite si reportáž o prevencii rakoviny pľúc.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok