Zatkli ho počas reportáže, teraz žiada o rozhovor Putina. Prepustený americký novinár Gershkovich je opäť v centre pozornosti

2.8.2024 16:53

Americký novinár Evan Gershkovich v žiadosti o milosť požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o rozhovor. Denník Wall Street Journal (WSJ) v rozsiahlom článku píše o prepustení svojho korešpondenta z ruského väzenia. Gershkovich je jedným z troch občanov USA, ktorých Rusko prepustilo z väzenia v rámci štvrtkovej výmeny väzňov so západnými krajinami. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov rozhovor úplne nevylúčil.

Gershkovich väzni
Foto: TASR/AP

Pred prepustením Gershkovich musel podľa denníka WSJ vyplniť oficiálnu žiadosť o milosť adresovanú ruskému prezidentovi. Formulár obsahuje časť, do ktorej môže väzeň uviesť svoje pripomienky. Práve tam Gershkovich napísal svoju žiadosť o rozhovor s Putinom.

"Ak dostaneme takúto žiadosť, budeme ju zvažovať," povedal Peskov o Gershkovichovej žiadosti podľa ruskej tlačovej agentúry TASS. Hovorca však uviedol, že Putin dostáva množstvo žiadostí o rozhovor od zahraničných médií.

Zatkli ho pri práci

Gershkovich bol prepustený a vrátený do Spojených štátov v rámci výmeny väzňov medzi Ruskom a západnými krajinami. Novinára zatkla ruská tajná služba FSB koncom marca minulého roka v reštaurácii v Jekaterinburgu. V tomto meste na Urale americký novinár pracoval na reportáži o tom, ako miestni ľudia vnímajú vojnu na Ukrajine a zaujímal sa aj o skupinu wagnerovcov.

Ruská generálna prokuratúra obvinila Gershkovich, že na pokyn americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) "zhromažďoval tajné informácie" o zbrojárskej továrni Uralvagonzavod, ktorej závod asi 150 kilometrov severne od Jekaterinburgu vyrába a opravuje tanky a inú vojenskú techniku.

Obvinenie zo špionáže

Minulý mesiac súd v Jekaterinburgu uznal Gershkovicha vinným zo špionáže a odsúdil ho na 16 rokov väzenia. Už počas súdneho procesu niektorí diplomati uviedli, že Rusi pravdepodobne zadržali Gershkovicha v snahe získať "zásoby" amerických občanov, ktoré by vymenili za ruských občanov zadržaných na Západe.

Rusko a Bielorusko v rámci výmeny prepustili aj ďalších 15 osôb. Rusko pri výmene v Ankare zadržalo desať osôb. Išlo o najväčšiu výmenu väzňov medzi Moskvou a Západom od konca studenej vojny.

Pozrite si celú reportáž o výmene väzňov z 2. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok