Slováci, zasiahli vás požiare na dovolenke? Odborníčka radí, ako postupovať

2.8.2024 16:12

Extrémne horúčavy už celé týždne sužujú viaceré európske krajiny. V južnej časti spôsobili rozsiahle požiare. Príroda si nevyberá a udrela aj v obľúbených dovolenkových destináciách Slovákov - v Chorvátsku.

Horúčavy si v Európe vyberajú svoju daň. Starý kontinent zápasí s početnými lesnými požiarmi.

Európa zápasí s požiarmi

Aktuálne horí v Chorvátsku, Španielsku, Severnom Macedónsku, Albánsku ale aj v ďalších krajinách. Silné a rozsiahle požiare zasiahli veľkú časť obytnej zóny v známom letovisku na Makarskej riviére Tučepi a aj pri obľúbenom Zadare.

"Domy sa podarilo zachrániť len vďaka šťastiu. Cisterny sme vyslali na všetky strany, pretože celé mesto zachvátil požiar. Hoci steny domov už boli poškodené a strechy pohltili plamene, domy sme zachránili vďaka rýchlemu zásahu cisterien. Podarilo sa to doslova v poslednej sekunde," uviedol Mladen Mijacka, hasič pri meste Tučepi.

Požiare môžu ovplyvniť aj Slovákov

"Situáciu sa snažíme dostať pod kontrolu. Chránime domy, obyvateľov, ktorí bývajú v blízkosti horiacich plôch, sme evakuovali. Všetci by už mali byť v bezpečí," hovorí veliteľ hasičského zboru v Zadare Slavko Tučaković.

Požiare samozrejme môžu ovplyvniť aj Slovákov, pre ktorých je práve Chorvátsko najobľúbenejšou dovolenkovou destináciou.

Požiare počas dovolenky

Moderátor ta3 Vlado Vondrák požiare zažil na vlastnej koži.

"Aj teraz znova začalo fúkať vidíte to, cítite to aj z tých záberov, ktoré som vám schopný sprostredkovať. Znova to rozfúkalo ten požiar, čo znamená, že sa posúva ďalej," tvrdí moderátor ta3 Vlado Vondrák.

Ak sa vám stane, že začne horieť pri vašej dovolenkovej destinácií, kontaktujte asistenčnú službu vašej poisťovne.

Nestačí mať európsku zdravotnú kartičku poistenca

"Ona vie v tomto prípade zabezpečiť presun na bezpečné miesto, prípadne ak je to akútne, aj repatriáciu na Slovensko. Samozrejme ak budú nejakí zranení, tak vie zabezpečiť presun do nemocnice," radí hovorkyňa poisťovne Uniqa Beáta Lipšicová.

Ľudia však musia vedieť, že nestačí mať európsku zdravotnú kartičku poistenca. Dôvodom je, že nedokáže pokryť napríklad pobyt v súkromnej nemocnici. Preto by si mali pred dovolenkou zaplatiť nie iba základné poistenie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok