Historický úspech, no bez medailového konca. Schmiedlová prehrala zápas so svetovou jednotkou

2.8.2024 16:25 , Aktualizované: 2.8.2024 18:50

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová nezískala medailu na olympijskom turnaji v Paríži. V piatkovom zápase o 3. miesto podľahla na antuke v areáli Roland Garros najvyššie nasadenej Poľke Ige Swiatekovej hladko 2:6, 1:6. Napriek prehre dosiahla vo francúzskej metropole životný úspech.

Schmiedlová
Foto: TASR/Martin Baumann

Vďaka štvrtej priečke vylepšila slovenské singlové tenisové maximum v ére samostatnosti. Daniela Hantuchová postúpila na OH 2012 v Londýne do osemfinále rovnako ako Dominika Cibulková na OH 2008 v Pekingu a Karina Cíleková Habšudová na OH 2000 v Sydney i na OH 1996 v Atlante. Za éry ČSSR vybojoval Miloslav Mečíř na OH 1988 v Soule zlatú medailu vo dvojhre a bronzovú vo štvorhre po boku Milana Šrejbera.

Náročný program

Po náročnom programe jSchmiedlovej už chýbali sily, aby svetovú jednotku potrápila viac. "Program bol náročný, ale všetci majú rovnaké podmienky, niektorí hrali aj štvorhry. Je to tu veľmi ťažké, ale taká je olympiáda. Sú tu náročné podmienky, najmä keď sa tak ako včera skončí neskoro večer a kým vôbec zaspím, tak veľa času na regeneráciu nie je. Možno trošku ku koncu som už mala menej síl, ale hovorím, všetci to majú rovnaké," uviedla 29-ročná tenistka.

Napriek prehre dosiahla vo francúzskej metropole životný úspech a podľa vlastných slov si bude pamätať tento turnaj navždy: "Posledné dva dni boli ťažké, ale inak si z toho skúsim zobrať tie pozitívne veci. Zdolala som štyri výborné hráčky po sebe, to sa mi asi ešte v kariére nepodarilo. Bola to úžasná skúsenosť a zážitky. Zapamätám si to asi navždy, odohrala som obrovské zápasy na obrovských kurtoch. To ja nehrám tak často a myslím, že mi to môže veľa dať aj do budúcnosti, keďže možno teraz viem, na čom pracovať. Hrala som 6-krát po sebe proti hráčkam, ktoré sú v top 30, dokonca trom z top desať. Takže viem, asi ako hrajú tie najlepšie hračky sveta."

Dobrý vstup do zápasu

Schmiedlovej vyšiel úvod zápasu so Swiatekovou a po brejku v tretej hre sa ujala vedenia 2:1. Svetová jednotka však v ďalších minútach získala päť gemov za sebou a prvý set sa stal jej korisťou. Slovenka sa snažila hrať aktívne a umiestňovať loptičky do rohov dvorca, no vo výmenách robila priveľa nevynútených chýb. Swiateková bola v úvodnom dejstve stopercentná pri využívaní brejkbalov.

V druhom sete Poľka odskočila Schmiedlovej na 4:1 a prvý vzájomný zápas s najlepšou slovenskou singlistkou už dotiahla do úspešného konca. V siedmom geme premenila prvý mečbal a získala bronzovú medailu. Napravila si tak chuť po prekvapujúcej semifinálovej prehre s Číňankou Čchin-wen Čeng.

"Samozrejme, smútok tam je, lebo byť štvrtý na olympiáde nie je až také príjemné, ale určite pred jej začiatkom by som to brala. Je to pre mňa veľký úspech, aj keď medailu nemám," uviedla Schmiedlová po zápase.     

Víťazstvá nad favoritkami

Schmiedlová vyhrala v Paríži štyri zápasy, pričom získala cenné skalpy Talianky Jasmine Paoliniovej i Češky Barbory Krejčíkovej.    

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok