Chýbalo mu len desať sekúnd. Pilot na poslednú chvíľu zrušil pristátie v Berlíne, aby neporušil bizarný zákaz nočných letov

3.8.2024 05:00

Lietadlo s 212 cestujúcimi muselo na poslednú chvíľu prerušiť pristávací manéver nad Berlínom, pretože by sa nedostalo na pristávaciu dráhu v čase, keďže v oblasti ešte neplatí zákaz nočných letov. Chýbalo mu len desať sekúnd. Na rozhorčenie cestujúcich stroj opäť nabral výšku a napokon pristál v Hannoveri vzdialenom 250 kilometrov, píšu novinky.cz.

Lietadlo vzlieta
Foto: TASR/AP (ilustračná fotografia)

Lehota na odklad

Podľa denníka Der Tagesspiegel sa s touto skúsenosťou museli zmieriť cestujúci letu spoločnosti Eurowings, ktorý vzlietol zo španielskeho Alicante a smeroval do nemeckého hlavného mesta.

Lietadlo malo podľa plánu vzlietnuť o 20.25 h a pristáť v Berlíne o 23.25 h. Odlet sa však oneskoril o viac ako hodinu, takže bolo jasné, že lietadlo dorazí do cieľa prinajlepšom až okolo polnoci, píše český portál.

Zákaz štartov a pristátí na berlínskom letisku platí v zásade od 23.30 h, ale stále platí 30-minútová lehota na odklad. Tú však už nemožno prekročiť ani o jednu sekundu, ako to bolo v prípade tohto lietadla.

"To, čo na prvý pohľad vyzerá ako ukážkový príklad nemeckej dochvíľnosti, sa v skutočnosti zaoberá oveľa zložitejším rozhodnutím," komentoval nemecký server.

Chcú vyhovieť cestujúcim

Bolo na rozhodnutí pilota, či sa napriek oneskorenému štartu pokúsi pristáť v Berlíne pred zákazom. Podľa dopravcu posádka urobila všetko, čo bolo v jej silách, aby skrátila meškanie.

Keď sa blížili k Berlínu, bolo jasné, že limit nestihne. Stroj by dosiahol pristávaciu dráhu desať sekúnd po polnoci. Technicky by to bolo možné, ale takéto rozhodnutie prináša dopravcovi aj pilotovi značné finančné sankcie.

Ten sa nakoniec rozhodol lietadlo odkloniť a zamieriť do Hannoveru, kde pristál približne 40 minút po polnoci. Hoci v hlavnom meste Dolného Saska neplatia nočné obmedzenia, spoločnosť Eurowings musí počítať so zvýšenými nákladmi.

Chce zaplatiť ďalšiu cestu cestujúcich do Berlína, ktorú si museli zorganizovať sami. Spočiatku nebolo jasné, či dopravca uhradí aj náklady na prenocovanie v Hannoveri. Spoločnosť však uviedla, že vyhovie "všetkým oprávneným požiadavkám" cestujúcich, doplnilo české médium.

Pozrite si reportáž z 31. júla o evakuácii bratislavského letiska:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok