Smrť čakala na šéfa Hamasu dva mesiace. Nezabil ho raketový útok, ale nastražená bomba v rezidencii

2.8.2024 06:08 , Aktualizované: 2.8.2024 12:24

Vodcu palestínskeho hnutia Hamas Ismaíla Haníju zabila explózia výbušného zariadenia, ktoré bolo niekoľko týždňov ukryté v rezidencii, kde sa počas pobytu v Teheráne zvyčajne zdržiaval.

Ismail Haniyeh Hamas
Foto: TASR/AP

Redaktor Robert Zoľak zhrnul podrobnosti ohľadom pohrebu Haníju:

Informovala o tom vo štvrtok (1. augusta) americká televízia CNN s odvolaním na nemenovaný zdroj oboznámený s operáciou.

Vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismaíla Haníju v piatok (2. augusta) pochovajú v Katare.

Bombu odpálili na diaľku

Podľa zdroja televízie CNN, ktorý si želal ostať v anonymite, bola bomba ukrytá v Haníjovej izbe už pred dvoma mesiacmi a odpálená na diaľku, keď sa v rezidencii nachádzal.

Iránske médiá v stredu tvrdili, že vodca Hamasu zahynul pri raketovom útoku. Teherán a Hamas pripísali zodpovednosť za útok Izraelu, ktorý to dosiaľ nepotvrdil ani nevyvrátil.

Izraelskí predstavitelia informovali Washington o operácii až po smrti vodcu Hamasu, povedal zdroj CNN. O nových podrobnostiach útoku na Haníju ako prvý informoval americký denník The New York Times.      

Odhalenie, že do rezidencie, ktorá bola pod ochranou iránskych Revolučných gárd, sa podarilo tajne prepašovať bombu, naznačuje vážne zlyhanie iránskych bezpečnostných zložiek, konštatuje CNN.

Reportáž o Haníjovom pohrebe:

Povinnosť pomstiť sa

Haníja sa v utorok v Teheráne zúčastnil na inaugurácii nového iránskeho prezidenta Massúda Pezeškijána.

Zabitie vodcu Hamasu vyvolalo obavy z výraznej eskalácie vojny v Pásme Gazy, ktorá vypukla vlani v októbri po útoku Iránom podporovaného Hamasu na juh Izraela.      

Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v stredu vyhlásil, že pomsta za zabitie Haníju je "povinnosťou" Teheránu.

Dodal, že Izrael si sám pre seba pripravil dôvody na "tvrdý trest".

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok