Skejtbordista Tury pre ta3: Napriek pádom, bolesti a operáciám to stálo za to. Olympiáda je neopísateľný zážitok

Bol to príjemný olympijský pondelok. V rovnakom čase získal Matej Beňuš bronzovú medailu vo vodnom slalome a Richard Tury si na skejtborde vybojoval úžasné 5. miesto.

Richard Tury
Foto: TASR/AP

Vitrína

Tury stále cíti olympijskú eufóriu. „Prvýkrát na olympiáde, piate miesto, fakt je to veľký zážitok.“

Skejtbord, ktorý použil na hrách, si plánuje dať do vitríny. „Bude to krásna spomienka z toho, že sa to na olympiáde podarilo zajazdiť tak, ako sa to podarilo. Takže mu ďakujem,“ povedal s úsmevom.

V kvalifikácii sa zachránil posledným trikom a predbehol tak domáceho Francúza. Pri jednom z trikov mu vychádzali slzy, čo si nevedel vysvetliť.

Priznal, že radšej má jazdy ako robenie trikov v skejtbordingu. Pred finále mal necelú hodinu času na prípravu, podľa svojich slov sa najedol, oddýchol a spracoval emócie.

Ani si neuvedomoval, že jazdí v olympijskom finále, pretože mu to rýchlo ubehlo. „Išiel som, zachoval som chladnú hlavu a dopadlo to fakt perfektne,“ ozrejmil s tým, že nikdy nezažil na seba väčší tlak ako práve na olympiáde.

Veľké množstvo „skejtov“ zničí

Smútok necíti, na prvej olympiáde musí byť človek spokojný s piatym miestom. „Zažiť olympiádu je neopísateľný pocit,“ avizoval s tým, že by sa rád zúčastnil aj hier v Los Angeles 2028.

„Je to historický moment pre skejtbording, pretože to stále posúvame ďalej a ďalej,“ priblížil. Povedal, že sa mu splnil sen.

To, že jeho šport dlho na olympiáde nebol, a zrazu ho tam pridali, bola pre neho motivácia zlepšiť sa. Na tú v Tokiu 2021 sa nedostal, čo ho nakoplo tak, že sa posunul medzi najlepších na svete.

Aj napriek rôznym pádom, bolesti a operáciám, to stojí za to. „Viem, že v budúcnosti budem úplne zničený. Už aj teraz trochu som.“ To, že nosí tričko s dlhým rukávom, je naschvál. Ak spadne a bude sa niekoľko metrov ešte šúchať, tak ho to ochráni viac ako holá koža.

Za sezónu zničí 40 až 50 skejtbordov, koliesok i topánok. Bude rád, ak prispel svojou troškou k rozvoju športu na Slovensku a priláka mladých súťažiť v ňom. Po kariére chce pri skejtbordingu ostať.

Celé Štúdio ta3 so skejtbordistom Richardom Turym si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok