ESG KLUB dosahuje míľnik 70 členov: Slovenské firmy sa spájajú pre udržateľnú budúcnosť

ESG KLUB
1.8.2024 12:55

ESG KLUB, biznisová platforma zameraná na ESG a podporu udržateľnosti v podnikaní na Slovensku, má už 70 členov. Tí pôsobia naprieč viacerými oblasťami podnikania od energetiky, cez právo a poradenstvo, až po dopravu. Táto komunita spoločností z rôznych odvetví ekonomiky vytvára silnú základňu pre rozvoj a šírenie princípov ESG (Environmentálne, Sociálne, Riadiace) na domácom a zahraničnom trhu.

ESG KLUB dosahuje míľnik 70 členov
Foto: ESG KLUB

Aktivity ESG KLUBU sú primárne orientované na vzdelávanie a networking firiem, očakávajúcich konkrétne a použiteľné informácie v problematike ESG. Ťažiskovou aktivitou sú pravidelné podujatia. Prostredníctvom nich sa členovia platformy môžu stretávať s odborníkmi na udržateľné podnikanie a ESG, prípadne sa inšpirovať príkladmi iných firiem. ESG KLUB na pravidelnej báze pripravuje unikátny vzdelávací a analytický obsah, webináre, z ktorých môžu čerpať poznatky aj ďalšie firmy z trhu, organizácie či jednotlivci.

V júni ESG KLUB úspešne realizoval prvé networkingové podujatie určené členom, ako aj bezplatný webinár pre firmy, v ktorom odborníci na udržateľnosť priblížili problematiku transponovanej Smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ), známej ako CSRD, do novely slovenského Zákona o účtovníctve. 

Členovia naprieč mnohými odvetviami

Medzi prvými 70 členmi ESG KLUBU sú spoločnosti, ktoré pôsobia naprieč celou ekonomikou v rôznych odvetviach. Najväčšie zastúpenie majú firmy z oblasti práva, poradenstva, účtovníctva, financií a nehnuteľností, ktoré tvoria až 34,3 percent členov. Za nimi nasledujú spoločnosti venujúce sa energetike, spracovaniu odpadov, stavebníctvu, elektrotechnike a strojárstvu s 20 percentným podielom. Tretiu priečku si delia školstvo, vzdelávanie, výskum, zdravotníctvo a verejná správa s informačnými technológiami a telekomunikáciou s 11,4 percentami. O 1,4 percent menej zastupujú členovia z oblasti cestovný ruch, gastro, služby a sprostredkovanie.

Kompletné zastúpenie odvetví v členskej báze ESG KLUBU:

  • Právo, poradenstvo a účtovníctvo, financie a nehnuteľnosti 34,3%
  • Energie, spracovanie odpadov, stavebníctvo, elektrotechnika a strojárstvo 20%
  • Cestovný ruch, gastro, služby a sprostredkovanie 10%
  • Školstvo, vzdelávanie, výskum, zdravotníctvo a verejná správa 11,4%
  • Informačné technológie, telekomunikácie 11,4%
  • Maloobchod a veľkoobchod, odevy a obuv 5,7%
  • Média, reklama, vydavateľstvá, kultúra 2,9%
  • Doprava a logistika 2,9%
  • Automobilový priemysel, priemyselná a iná výroba 1,4%

Percentuálne zastúpenie členov ESG KLUBU podľa odvetví.png Foto: ESG KLUB Percentuálne zastúpenie členov ESG KLUBU podľa odvetví

Vysoký záujem o členstvo a dosiahnutý míľnik prvých 70 firiem prekonal podľa Daniela Rabinu, spoluzakladateľa ESG KLUBU, očakávania. „Členstvo v ESG KLUBE znamená viac ako len prestíž. Naši členovia sú silnými hráčmi vo svojich odvetviach a spoločne môžeme vytvoriť výnimočnú komunitu, ktorá vie dosiahnuť potrebnú zmenu. Každý člen so sebou prináša unikátne názory, skúsenosti či pohľady na ESG a práve u nás ich môže zdieľať alebo vidieť ako k tejto téme pristupujú iné firmy.”

Aj pri oslovení členov s otázkou, prečo sa rozhodli stať členom ESG KLUBU, rezonujú spoločné motivácie: možnosť vzájomne sa inšpirovať, vymieňať si biznisové know-how v kontexte ESG a vzdelávať sa:

Katarína Kretter, Riaditeľka oddelenia komunikácie, ENVI - PAK, a.s.:

“Pre OZV ENVI - PAK je dôležité podporovať environmentálnu a spoločenskú zodpovednosť. Z ESG sme silní hlavne v “E” – je v našej DNA už viac ako 20 rokov. Pre klientov sme pri téme ESG prirodzeným partnerom, keďže vo veľkej miere ovplyvňuje ekodizajn, nakladanie s odpadmi a v konečnom dôsledku aj správne triedenie. Chceme sa zlepšovať a inšpirovať, preto sme pri rozhodovaní o členstve neváhali.”

Danka Daubnerová, Corporate ESG Senior Product Manager, Tatra banka, a.s.:

“Členstvo v ESG KLUBE je pre nás spôsobom, ako byť v kontakte s firmami, ktoré majú záujem o udržateľnosť v ich podnikaní. Pre časť členov môžu byť zaujímavé naše skúsenosti alebo všeobecne prístup k ESG. Časť z nich zase môže slúžiť ako inšpirácia pre nás. ESG KLUB berieme ako platformu pre výmenu znalostí, skúseností a názorov. Banka je taká udržateľná, ako sú udržateľní jej klienti, preto je informačná podpora firiem v oblasti ESG jednou z našich biznisových priorít.”

Denis Kalman, Renewable Energy Manager, Greenlogy a.s.:

“V dnešnom svete je networking pre každú firmu kľúčový k jej rastu a rozvoju. Členstvo v ESG KLUBE nám prináša príležitosť spoznať rovnako zmýšľajúcich ľudí a spoločnosti. Klub považujeme za priestor pre rast, inšpiráciu, podporu a zdieľanie nápadov v oblasti udržateľnosti. V rámci ESG KLUBU spoločne vytvárame komunitu a môžeme tak ostatných inšpirovať k zmene zmýšľania a správania. Spoločne môžeme faktami, transparentnosťou búrať zaužívané stereotypy a mýty v rámci zelenej energetiky.”

Zuzana Juríková, Tax reporting manager, NAY a.s.:

“Členstvom máme príležitosť ukázať našu angažovanosť v oblasti ESG a posilniť dôveru našich zákazníkov a obchodných partnerov, pre ktorých je téma čoraz dôležitejšia. Chceme byť lídrom v implementácii ekologických a etických obchodných praktík a prispievať k pozitívnym zmenám v našom odvetví. ESG KLUB nám ponúka platformu na spoluprácu a výmenu skúseností s ďalšími hodnotovo podobnými spoločnosťami.”

Martin Jančo, CEO M2M Solutions s.r.o.

“ESG je aktuálna téma, ktorej sa intenzívne venujeme aj v M2M Solutions. O vstupe do ESG KLUBU sme preto vôbec nepochybovali. Veríme, že spoločne môžeme dosiahnuť výraznejšie výsledky v oblasti vykazovania udržateľného prístupu v podnikaní, ako aj pomôcť našim zákazníkom, čo je v súlade s našou víziou poskytovať efektívne logistické riešenia, ktoré sú zároveň zodpovedné k životnému prostrediu.”

ESG KLUB plánuje v nasledujúcich mesiacoch rozšíriť svoje aktivity o ďalšie časti špecializovaných webinárov FOCUS zameraných na príležitosti, ktoré ponúka téma ESG pre rôzne odvetvia. Zároveň pripravuje ďalšie networkingové stretnutie INSPIRE, ale aj praktický e-book s informáciami o ESG pre malé a stredné firmy.

Pokračujúcim cieľom ESG KLUBU je rozširovať svoju členskú základňu a vytvoriť tak ešte silnejšiu komunitu pre udržateľné podnikanie na Slovensku. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok