Zlé správy pre vodičov. Cestári pod Strečnom spúšťajú výrazné obmedzenia

1.8.2024 12:15 , Aktualizované: 1.8.2024 18:40

Zlé správy pre vodičov. Cestári pod Strečnom spúšťajú výrazne obmedzenia. Súvisia so zabezpečovacími prácami na skalnom brale. Viac informácii zisťoval redaktor Peter Revús.

Prvá z dvoch etáp dopravných obmedzení na ceste I/18 medzi Strečnom a Dubnou Skalou potrvá od 5. do 25. augusta. Po štvrtkovej kontrole doterajších sanačných prác na svahu nad kritickým úsekom cesty to potvrdila hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC) Jana Lukáčová.

"Počas pracovných dní bude premávka vedená v jednom jazdnom pruhu a bude riadená svetelnou signalizáciou. Chceme požiadať vodičov, aby dôsledne dodržiavali státie na červenú a pohyb na zelenú, pretože máme skúsenosti, že pri takomto riadení dopravy často vodiči vchádzajú do jedného jazdného pruhu na červenú a vznikajú potom zbytočné kolízie a zápchy," uviedla Lukáčová.

Počas troch víkendov je plánovaná aj úplná uzávera

Doplnila, že počas troch augustových víkendov je plánovaná aj úplná uzávera cesty I/18. "Začiatok prvej z troch uzáver 10. augusta sme posunuli na 14.00 h, keďže na obchádzkovej trase sa beží Rajecký maratón. Počas zvyšných dvoch augustových víkendových uzáver bude cesta neprejazdná vždy od soboty od 7.00 h do nedele do 19.00 h," upozornila hovorkyňa SSC.

Zástupca dodávateľskej spoločnosti Swietelsky stavební Milan Chodacki potvrdil, že sanačné práce zatiaľ postupujú podľa schváleného harmonogramu. "Od začiatku prác sme si vytvorili takmer všetky prístupové trasy k problémovým lokalitám, ktoré sa tu nachádzajú. Najkritickejšie miesta sme provizórne zaistili tak, aby sme počas dopravných uzáver mohli uskutočniť prípravné práce a montáž trvalých bezpečnostných zábran," priblížil Chodacki.

Provizórne zaistenie kritických miest podľa jeho slov výrazne obmedzilo riziká pre vodičov prechádzajúcich po ceste I/18. "Po dažďoch, ktoré predchádzali prevzatiu staveniska, sú tu mierne kritickejšie miesta, ako sme pôvodne očakávali, ale nejde o žiadny závratný rozsah a naše dočasné opatrenia sme tomu prispôsobili," dodal Chodacki.

Mimoriadnu situáciu vyhlásili ešte vo februári

Na ceste I/18 pod Strečnom vyhlásili 9. februára mimoriadnu situáciu pre riziko pádu skál. V úseku medzi skalami Margita a Besná došlo 7. februára k zosuvu svahu. Bol taký silný, že poškodil vozovku a potrhal krajnicu.

Popadané skaly poškodili dve vozidlá, pri udalosti sa nikto nezranil. Sanácia nestabilného svahu bude stáť približne 3,5 milióna eur. Dodávateľ sa zaviazal vykonať dohodnutý rozsah diela do konca novembra.

Pozrite si reportáž z 12. júla o začiatku zabezpečovacích prác na Strečne.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok