Zo samotára nezvaný hosť. Holandsko upozorňuje pred výskytom vlkov, pri veľkomeste pohrýzol dieťa

1.8.2024 10:27

Holandské úrady vydali varovanie pred vlkmi, ktoré sa v posledných týždňoch opakovane stretli s ľuďmi v lesoch v centrálnej časti krajiny. Stredajšie stretnutie s dieťaťom sa skončilo bez zranení, ale minulý týždeň vlk pohrýzol malé dievčatko. Začiatkom júla istá žena nahlásila úradom, že jej psa uškrtil vlk, informovala agentúra AFP.

Uloviť môžu 50 vlkov, rezort životného prostredia to odmieta
Foto: TASR/DPA

Turisti a najmä ľudia s malými deťmi by sa mali vyhýbať lesom približne 15 kilometrov západne od Utrechtu, uviedli úrady. Husto zalesnená oblasť je obľúbeným cieľom cyklistov a turistov. “Veľké zviera“ tam naposledy videli v stredu. Genetické testy vzoriek odobratých z rany uhryznutého dievčaťa preukázali, že išlo skutočne o vlka.

Vracajú sa po vyše storočí

Vlci sa v Holandsku objavili v roku 2015, ale predtým tam nežili približne 150 rokov. V holandských lesoch teraz žijú desiatky týchto šeliem, ale ľuďom sa zvyčajne vyhýbajú.

Ak za všetkými týmito útokmi stojí jeden vlk, jeho správanie je podľa odborníkov veľmi znepokojujúce. Ako prvý krok úrady vydali odporúčanie nevstupovať do daného lesa, ďalej vyšetrujú a zvažuje sa povolenie na odstrel, informuje holandská stanica NOS.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok