Priznanie viny za vraždu 2 976 ľudí. Teroristi z 11. septembra uzatvorili dohodu s USA, vyhli sa trestu smrti

1.8.2024 06:30 , Aktualizované: 1.8.2024 12:25

USA dosiahli dohodu s tromi osobami obvinenými z teroristických útokov z 11. septembra 2001. Jedným z trojice je aj ich strojca Chálid Šajch Muhammad, informoval Pentagón.

Priznanie výmenou za život

Traja muži obvinení zo zosnovania teroristických útokov z 11. septembra 2001 na Spojené štáty, ktorí sú vo väznici Guantánamo na Kube, súhlasili s priznaním viny týkajúcej sa obvinenia zo sprisahania výmenou za doživotie namiesto hroziaceho trestu smrti. 

Píše to denník The New York Times (NYT), podľa ktorého dohodu s údajným strojcom útoku Chálidom Šajchom Muhammadom a jeho komplicmi Valídom Attašom a Mustafom Ahmadom Havsáviem schválila vysokopostavená predstaviteľka Pentagonu. 

Americké ministerstvo obrany predbežnú dohodu s trojicou potvrdilo, konkrétne podmienky neoznámilo.

Mučenie a nedôveryhodné dôkazy

Američania zadržali islamistických radikálov Muhammada z Pakistanu, Attaša z Jemenu a Havsávího zo Saudskej Arábie v roku 2003.

Prípad však zabŕdol do prípravného konania, ktoré sa sústredilo na otázku, či ich mučenie v tajných väzniciach Ústrednej spravodajskej služby (CIA) kontaminovalo dôkazy proti nim, píše NYT.

Informácia o dohode sa teraz podľa neho objavila v liste žalobcov vojnového súdu rodinným príslušníkom obetí útokov z 11. septembra.

„Výmenou za odstránenie možného trestu smrti títo traja obvinení súhlasili s priznaním viny vo všetkých obvineniach z trestných činov, vrátane vraždy 2 976 ľudí,“ uvádza sa v liste.

Osudový 11. september 2001

Pri útokoch v roku 2001 zomrelo v USA takmer 3 000 ľudí.

Dve civilné lietadlá unesené islamskými radikálmi narazili 11. septembra do mrakodrapov Svetového obchodného centra.

Ďalšie lietadlo o niekoľko desiatok minút neskôr narazilo do budovy Pentagonu a štvrté sa zrútilo do polí v Pensylvánii.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok