Netanjahu varuje: Izrael tvrdo oplatí každú agresiu a je pripravený na všetky scenáre

31.7.2024 20:05 , Aktualizované: 31.7.2024 20:30

Izrael v posledných dňoch zasadil zdrvujúce rany spojencom Iránu v regióne a je pripravený tvrdo oplatiť akúkoľvek agresiu voči židovskému štátu, nech už príde odkiaľkoľvek. V televíznom prejave k národu to v stredu večer podľa agentúr vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu bez toho, aby sa však výslovne zmienil o zabití vodcu palestínskeho teroristického hnutia Hamas Ismáíla Haníja.

Biden_Netanyahu527569.jpg
Foto: TASR/AP

Vo svojom prvom verejnom vystúpení od vzdušného úderu na šéfa Hamasu v stredu skoro ráno v Teheráne Netanjahu dodal, že Izrael je pripravený na všetky scenáre a čakajú ho náročné dni.

K útoku na Haníjovu rezidenciu v Teheráne sa doteraz nikto neprihlásil, všeobecne je však prisudzovaný Izraelu, ktorý vedie proti Hamásu vojnu v Pásme Gazy v odvete za októbrový teroristický útok s cieľom toto radikálne islamistické hnutie úplne zničiť.

Smrť veliteľa Hizballáhu

V utorok večer, len niekoľko hodín pred útokom v iránskom hlavnom meste, izraelská armáda oznámila, že pri vzdušnom údere v Bejrúte zabila šéfa vojenských operácií libanonského šiitského hnutia Hizballáh, ktoré je spojencom Hamasu aj Iránu, Fuáda Šukra. Hizballáh jeho smrť v stredu podvečer potvrdil a urobil tak aj Netanjahu vo svojom prejave.

"Občania Izraela, čakajú vás náročné dni. Od úderu v Bejrúte sa zo všetkých strán ozývajú hrozby. Sme pripravení na akýkoľvek scenár a budeme jednotne a odhodlane čeliť akejkoľvek hrozbe. Za akúkoľvek agresiu vedenú voči nám z akejkoľvek strany príde od Izraela tvrdá odplata," vyhlásil Netanjahu.

"Zlikvidovali sme pravú ruku (vodcu Hizballáhu) Hasana Nasralláha, ktorý bol priamo zodpovedný za masaker detí," uviedol izraelský premiér s odvolaním sa na smrť 12 detí a mladistvých, ktorí zahynuli v sobotu po dopade rakety na ihrisko na Izraelom okupovaných Golanských výšinách. Izrael sobotňajší útok pripisuje Hizballáhu, ten to však odmieta, hoci si obe znepriatelené strany vymieňajú cezhraničnú paľbu už od začiatku vojny v Pásme Gazy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok