Vojnový biznis. Putin láka na front rekordnými odmenami, cieli tým na chudobné regióny

31.7.2024 15:27

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu podpísal dekrét, v ktorom sa uvádza, že každá osoba, ktorá podpíše zmluvu o vyslaní na front, v období od augusta do decembra, dostane jednorazovú platbu 4 290 eur, čo je viac než dvojnásobok predchádzajúcej sumy. Informuje o tom agentúry DPA.

ruskí vojaci ruská armáda
Foto: TASR/AP

Okrem toho sa ponúka mesačný plat, ktorý výrazne prevyšuje priemerný ruský príjem. Rusko sa tak podľa DPA snaží do vojny na Ukrajine prilákať viac dobrovoľníkov.

Peňažné bonusy a prémie

Rusko na jeseň 2022 začalo s núteným odvodom záložníkov v rámci kontroverznej mobilizácie. Nariadený odvod vtedy vyvolal protesty a mnohí odišli do zahraničia. Odvtedy sa spolieha pri nábore vojakov do vojny predovšetkým na finančné stimuly a mnohé regióny ponúkajú vlastné peňažné bonusy za podpísanie zmluvy.

Hlavné mesto tento mesiac ponúklo jednorazovú prémiu vo výške 20 300 eur pre zmluvy uzatvorené na jeden rok alebo dlhšie. Niekoľko oblastí v posledných týždňoch zvýšilo svoje špeciálne platby, aby vynikli v národnom porovnaní pri nábore nových bojovníkov, píše DPA. Minimálna suma odporúčaná Kremľom je 4 290 eur.

Lákajú na rýchly zárobok

V Moskve a iných ruských mestách lákajú ľudí na front aj prostredníctvom reklamných plagátov, na ktorých sú často atraktívne sumy. Keďže mnohí ľudia, najmä v provinciách, zarábajú veľmi málo, vojnové nasadenie sa považuje za relatívne jednoduchý spôsob, ako si na ruské pomery rýchlo zarobiť značnú sumu peňazí.

Ruské ministerstvo obrany tento mesiac oznámilo, že 190 000 Rusov už podpísalo od začiatku roka zmluvy o vojenskom nasadení.

Pozrite si archívnu reportáže o ruskom útoku na detskú nemocnicu z 8. júla 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok