Koniec dlhým dojazdovým časom. Takto sa zmení systém v záchranke

31.7.2024 11:16

Novinka v poskytovaní rýchlej zdravotnej pomoci. Od prvého augusta nasadia do terénu výjazdové ambulancie typu rendez-vous. Pomôže to najmä pacientom v kritickom stave.

Dojazdové časy záchraniek sa každý rok predlžujú. Lekárov je málo a výjazdov pribúda. Iba v 20 percentách sanitku pacient naozaj potrebuje. Práve nový systém zabráni tomu, aby boli lekárske posádky vyťažené zbytočne.

Nový systém pre záchranu života

"Nie je to o rýchlosti, je to o systéme práce, aby pacient v najvážnejšom stave dostal lekára čo najskôr," vedúci lekár RZP hovorí Jakub Hamšík.

Novú posádku tvorí lekár a záchranár. Operačné stredisko ju prioritne vyšle k najťažším stavom. Za ňou príde druhá posádka. Prevezme ošetrenie, pri ktorom pacient nepotrebuje lekára.

"Lekár tak nebude strácať čas s pacientom, ktorého nemusí odprevádzať, nebude čakať v nemocnici a keď ho pacient nepotrebuje, je okamžite voľný na vyslanie k ďalšiemu pacientovi, ktorý môže byť v kritickom stave," uviedla hlavná záchranárka RZP Beáta Macejková.

Len tri posádky na Slovensku

"Systém sa volá rendez-vous, v preklade stretnutie. Je to podľa toho, že sa tie posádky stretnú pri tom pacientovi na mieste udalosti a tam spoločne poskytujú zdravotnú starostlivosť," hovorí Hamšík.

Na Slovensku máme zatiaľ tri, v Trenčíne, Žiline a Košiciach.

"Zavedenie nového typu posádky RV do systému zvýši pre operátorov LTV 155 náročnosť dispečerského riadenia, na to sme ale pripravení," uviedol zástupca hovorcu operačného strediska Richard Bolješik.

Pozitívne skúsenosti s fungovaním

"Skúsenosti s fungovaním tohto typu zdravotnej služby sa vyhodnotia a následne sa určia vhodné regióny pre tento typ ambulancií," tvrdí hovorca MZ SR Andrej Walner.

Pozitívne skúsenosti s fungovaním takzvanej stretávacej ambulancie majú v Čechách, Rakúsku aj v Nemecku už niekoľko desiatok rokov.

"Máme s tým skúsenosti už 25 rokov. Momentálne sa presúvame skoro do všetkých regiónov juhomoravského kraja," priblížila riaditeľka ZZS Juhomoravského kraja Hana Albrechtová.

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje aj ďalšie zmeny týkajúce sa fungovania rýchlej zdravotnej služby.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok