Garsónka či päť kráv. Niektoré krajiny svojich úspešných olympionikov odmeňujú nezvyčajným spôsobom

1.8.2024 00:00

Víťazstvo na letných olympijských hrách v Paríži môže športovcom z rôznych krajín priniesť nielen slávu, ale aj finančnú či materiálnu odmenu za každú medailu.

olympiáda 2024 Paríž ceremoniál
Foto: TASR/AP

Za zlato dostanú reprezentanti hostiteľského Francúzska 80-tisíc eur, Španieli 50-tisíc eur a Taliani 180-tisíc eur. Vo Veľkej Británii majú olympijskí medailisti nárok na dotáciu na prípravu na ďalšie hry a v Škandinávii nie sú žiadne odmeny, informoval francúzsky denník L'Equipe.

Českí medailisti na parížskej olympiáde dostanú rovnaké odmeny ako za úspechy v Tokiu pred tromi rokmi. Za zlato dostanú 94 313 eur, za striebro 70 735 eur a za bronz 47 156 eur. Odmeny, ktoré sa vzťahujú aj na paralympijských medailistov, vypláca Národná športová agentúra a schvaľuje ich vláda.

Kto zarobí najviac?

Veľmi vysoké odmeny sľubujú niektoré ázijské krajiny. Športovci z Hongkongu dostanú za zlato približne 707-tisíc eur, čo je približne osemkrát viac ako Česi alebo Francúzi. Singapur sľubuje 685-tisíc eur za individuálne víťazstvá a dvakrát toľko za tímové športy. Hongkong už na parížskych hrách získal dve zlaté a jednu bronzovú medailu, zatiaľ čo Singapur ich má vo svojej histórii päť.

Naopak, Švédsko, Nórsko alebo Nový Zéland odmeny medaily neudeľujú. Veľká Británia zaviedla pre tokijské hry ročný príspevok 34-tisíc eur, ktorý dostávajú všetci medailisti až do ďalších hier. Rovnaké pravidlo platí aj teraz v Paríži.

Zlatí medailisti zo Spojených štátov dostanú 37 500 dolárov, Kanaďania 20-tisíc dolárov a Izraelčania 275-tisíc dolárov, uvádza Forbes.

Netradičné odmeny

Kazachstan dáva svojim úspešným olympionikom byty, trojizbový za zlato, dvojizbový za striebro a garsónku za bronz. Medailista z Indonézie dostal za svoj úspech v Tokiu dom, ale aj päť kráv. Poliaci dostanú obraz od “talentovaného a renomovaného“ poľského maliara a poukaz na dovolenku. Na druhej strane Srbi majú nárok na dôchodok, ktorý im štát začne vyplácať po štyridsiatke, uvádza spravodajský portál Sky News.

Pozrite si archívnu reportáž o otváracom ceremoniály v OH 2024 z 27. júla 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok