Jánymu chýbal jeden bod k postupu. Slovenský strelec sa neprebojoval do finálovej osmičky, rozhodli milisekundy

31.7.2024 10:42 , Aktualizované: 31.7.2024 13:46

Slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány tesne nepostúpil do finále ľubovoľnej malokalibrovky 3x40 na olympijských hrách vo Francúzsku.

Jány
Foto: TASR

Slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány tesne nepostúpil do finále ľubovoľnej malokalibrovky 3x40 na olympijských hrách vo Francúzsku. V stredajšej kvalifikácii v Chateauroux obsadil 10. miesto s nástrelom 589 bodov, pričom na prvú osmičku mu chýbal jeden bod.

Dvadsaťsedemročný strelec tak neuspel ani vo svojej druhej disciplíne na olympijskej strelnici v Chateauroux, v nedeľu mu chýbalo na postup do finále vzduchovej pušky 10 m iba 1,8 bodu a v kvalifikácii obsadil 20. miesto s nástrelom 628,0 b.

Rozhodovali milisekundy

"Posledná rana, čo k tomu dodať? Nezačal som úplne slávne ten ´kľačák´, bol som dosť pozadu, v ´ležáku´ som nevidel žiadnu chybu, ale aj tak mi tam padla jedna rana 9,9. V stoji som nechcel nechať nič na náhodu, bojoval som od rany po ranu, každá ma stála asi rok života. Ku koncu som sa už cítil unavený, ale myslel som si, že to zvládnem, rozhodovali milisekundy. Kebyže v poslednom výstrele počkám, alebo vystrelím skôr, tak by to bola určite lepšia rana," hodnotí svoj výsledok Jány.

"V priebehu pretekov som sa nepozeral na výsledky, čiže nevedel som úplne presne, ako na tom v priebežnom poradí stojí. Ale vedel som, že pri tej tretej položke by už mal byť medzi finalistami. Paťo dnes odviedol skvelú robotu, skrátka mal v tej poslednej rane iba smolu," povedal tréner Zoltán Baláž.

Finále na dosah

V stredu bol k vytúženému postupu medzi najlepšiu osmičku ešte bližšie, ale posledným výstrelom trafil iba za osem bodov, čo ho stálo finále. Kvalifikáciu vyhral v olympijskom rekorde 594 b čínsky reprezentant Jü-kchun Liou.

Výsledok ho mrzí

Pre Jányho to bola druhá olympiáda v kariére. Na OH v Tokiu skončil trinásty, svoju pozíciu si tak vylepšil o tri miesta. "Určite nemôžem povedať, že desiate miesto v malokalibrovke je zlé, ale byť tak blízko postupujúce osmičky, to mrzí. Keď človek skončí dvadsiaty, tridsiaty, tak si povie, že to nebol môj deň, nedarilo sa, ale keď viem, že som tak tesne nepostúpil, trápi ma to," opísal svoje pocity po kvalifikačnom súboji.

Olympiádou to nekončí

Strelcom po skončení olympiády nekončí sezóna a platí to aj pre Jányho: "Čaká nás ešte finále Svetového pohára, rôzne ďalšie podujatia, budúci rok začíname majstrovstvá Európy, ´sveťáky´, čiže nerobím z toho zbytočnú vedu. Sezónu ešte nekončíme, finále SP bude niekedy v novembri, ale určite si teraz doprajem oddych, pretože pred olympiádou som strávil hodiny na strelnici, v posilňovni a aj u fyzioterapeutov. V septembri máme majstrovstvá Slovenska, na tých sa určite zúčastním, takže trénovať budem," priblížil svoje plány slovenský reprezentant.

Pozrite si archívnu reportáž o olympijskej výprave z 24. júla 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok