EÚ v pohotovosti. Orbán otvára dvere Rusom a Bielorusom, Únia varuje pred špionážou

30.7.2024 17:17 , Aktualizované: 30.7.2024 18:46

Maďarsko zjednodušilo podmienky vstupu pre občanov Ruska a Bieloruska po návšteve maďarského premiéra Viktora Orbána v Moskve. Uviedol to v utorok mediálny dom RND.

Podľa niektorých predstaviteľov Európskej únie môže tento krok predstavovať bezpečnostnú hrozbu, pričom existujú napríklad obavy z ruskej špionáže v krajinách EÚ.

Vstup bez kontrol

Maďarsko tento mesiac rozšírilo svoj prisťahovalecký program a umožnilo občanom Ruska a Bieloruska po novom získať štatút hosťujúceho pracovníka v Maďarsku.

Po novom nebudú občania potrebovať bezpečnostnú previerku a môžu si do členského štátu EÚ priviesť svojich rodinných príslušníkov. Podľa RND to znamená, že Rusi môžu vstúpiť do EÚ cez Maďarsko bez akýchkoľvek bezpečnostných kontrol a bez prekážok pokračovať do ďalších krajín EÚ.

Povolenie platí dva roky, ale môže sa predĺžiť.

Vážne riziko pre Európu

Podľa Manfreda Webera, predsedu skupiny Európskej ľudovej strany v Európskom parlamente, by uvoľnenie pravidiel zo strany Maďarska mohlo “vytvoriť medzery pre špionážne aktivity“ a tým predstavovať vážne riziko pre národnú bezpečnosť“, uvádza agentúra Reuters.

“Toto opatrenie by tiež mohlo Rusom uľahčiť pohyb po schengenskom priestore a obchádzať obmedzenia vyžadované právom EÚ,“ napísal Weber v liste predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi.

“Bolo nesprávne označiť všetkých ruských občanov za špiónov režimu, ale Orbán podkopáva európsky migračný systém a zároveň slúži Kremľu,“ povedal pre RND expert na zahraničnú politiku EÚ a nemecký europoslanec Sergej Lagodinskij.

Rokoval s Putinom

Orbán, ktorého krajina začiatkom júla prevzala polročné predsedníctvo EÚ, tento mesiac rozhneval svojich partnerov v EÚ návštevou Moskvy. Počas stretnutia rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o možnej mierovej dohode v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Kyjev a predstavitelia EÚ túto cestu odsúdili.

Pozrite si archívnu reportáž o Orbánovej návšteve Moskvy zo 6. júla 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok