Pád ruských žoldnierov. Povstalci sa spojili s ukrajinskými silami, Rusi prichádzajú o Afriku

31.7.2024 05:45

Ukrajinské spravodajské služby sa podieľali na smrtiacom prepade ruských žoldnierov skupiny wagnerovcov v Mali, ku ktorému sa prihlásili povstaleckí Tuaregovia. Uviedol to Andrij Jusov, hovorca ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby HUR.

Rusko hlási ďalšie mená. Pri páde lietadla s Prigožinom zomreli aj jeho stúpenci. Čo o nich vieme?
Foto: TASR/AP

Povstalci cez víkend uviedli, že počas dvojdňových bojov pri hraniciach s Alžírskom zabili a zranili desiatky malijských vojakov a žoldnierov skupiny wagnerovcov vrátane veliteľa Sergeja Ševčenka. Túto informáciu v pondelok potvrdila Wagnerova skupina.

Útok povstalcov

"Povstalci dostali potrebné informácie a nielen informácie, ktoré im umožnili uskutočniť úspešnú vojenskú operáciu proti ruským vojnovým zločincom," povedal Jusov podľa Suspilne. Odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti, napríklad či sa do bojov v africkej krajine zapojili aj ukrajinskí vojaci.

V pondelok denník Kyiv Post zverejnil fotografiu, na ktorej je podľa neho vidieť povstalcov držiacich ukrajinskú vlajku. Autenticitu snímky však nie je možné nezávisle overiť.

Mali zažilo vojenské prevraty v rokoch 2020 a 2021. Vojenskí predstavitelia tvrdia, že v krajine pôsobia ruskí inštruktori, ktorí pomáhajú malijským vojakom s ruským vybavením. Tvrdia, že nejde o žoldnierov. Spravodajská služba Baza, ktorá má väzby na ruské bezpečnostné štruktúry však tvrdí, že wagnerovci sú v Mali minimálne od roku 2021.

Z ukrajinského frontu do Afriky

Wagnerova a skupina zohrala kľúčovú úlohu v niektorých z najkrutejších bojov počas ruskej invázie na Ukrajine. Otázky o jej budúcnosti sa však objavili po tom, ako jej šéf Jevgenij Prigožin minulý rok v auguste zahynul pri leteckom nešťastí. Stalo sa tak dva mesiace po neúspešnej vzbure, ktorú viedol proti ruskému vojenskému vedeniu.

Skupina je však naďalej aktívna v celej Afrike. "Pre Moskvu sú africké krajiny, v ktorých pôsobí skupina wagnerovcov, záujmovou zónou so zdrojmi - zlatom, diamantmi, plynom a ropou. Peniaze z nich sa používajú na financovanie ruskej agresie," povedal pre britský denník The Guardian Serhij Kuzan, šéf amerického Centra pre bezpečnostné štúdie so sídlom v Kyjeve. Nájazdy povstalcov sú preto pre Kyjev výhodné. Znamenajú aj odstránenie niektorých z najskúsenejších žoldnierov Wagnerovej skupiny.

"Značný počet odzbrojených bojovníkov získal vojenské skúsenosti na Ukrajine, kde vykonali stovky alebo tisíce vojnových zločinov. Tieto zločiny by mali byť potrestané a ruskí vojnoví zločinci by mali vedieť, že nikdy nebudú v bezpečí," povedal Kuzan.

Pozrite si archívnu reportáž o wagnerovcoch na Ukrajine z 27. septembra 2023:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok