Indiu zasiahli dažde a zosuvy pôdy. Bilancia obetí stúpla, desiatky ľudí ostali uväznené pod bahnom a troskami

30.7.2024 08:40 , Aktualizované: 30.7.2024 16:50

Zosuvy pôdy, ktoré v noci na utorok postihli juhoindický štát Kérala, si vyžiadali už najmenej 120 mŕtvych. Uviedla to podľa agentúry Reuters televízna stanica AsiaNet. Predchádzajúca bilancia hovorila o 93 obetiach. Úrady sa pritom obávajú, že ďalší ľudia zostávajú zavalení pod zosunutým bahnom.

Miestne nemocnice ošetrujú viac ako sto zranených a najmenej desiatka ľudí je zrejme uväznená pod zosunutým bahnom, informovala spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na indické úrady a médiá.

Záchranné práce pokračujú

Asi 250 ľudí sa podarilo zachrániť a dostať do bezpečia. Záchranné práce, na ktorých sa okrem miestnych obyvateľov a záchranárov podieľa aj viac ako 200 vojakov, pokračujú, ale sťažuje ich silný dážď, nestabilný terén a zrútenie mosta, ktorý slúžil ako hlavná prístupová cesta do postihnutej oblasti. “Úplný rozsah škôd budeme môcť posúdiť až o niekoľko hodín,“ povedal štátny minister A K Sasindran pre BBC.

Na záberoch z miesta nešťastia je vidieť, ako si záchranári razia cestu cez skaly a vyvrátené stromy, zatiaľ čo sa okolo nich valí kalná voda. Na záberoch je tiež vidieť muža, ktorý sa snaží vyslobodiť z bahna, ktoré ho uväznilo až po hrudník. Záchranári sa k nemu napriek niekoľkým pokusom nedokázali dostať.

Medzi obeťami sú pracovníci plantáží

Podľa miestneho obyvateľa, ktorý sa podieľal na záchranných prácach, došlo v oblasti noci z pondelka na utorok miestneho času k najmenej trom zosuvom pôdy. Zosuvy zasiahli oblasť v okrese Vayanad, kde sa medzi dedinami nachádzajú čajové a kardamónové plantáže.

“Veľa ľudí, ktorí pracovali na plantážach a nocovali tu v provizórnych stanoch, je buď zatopených, alebo nezvestných,“ povedal. Ďalší miestny obyvateľ, ktorého citovala spravodajská stanica BBC, dodal, že scény, ktoré sa odohrávajú na miestach zosuvu pôdy, sú desivé. “Obávame sa, že v dedinách zostanú uväznené ďalšie stovky ľudí,“ dodal.

Silné dažde a časté povodne

Podľa agentúry Reuters žilo v postihnutej oblasti približne 350 rodín. Štát Kerala, ktorý je jednou z najobľúbenejších turistických destinácií, je často zasiahnutý povodňami. Prijednej z najhorších v roku 2018 zahynulo takmer 400 ľudí.

Meteorológovia predpovedajú, že silné dažde budú trvať minimálne celý dnešný deň. Na pondelok už vydali varovanie pred vytrvalým dažďom, kvôli ktorému úrady v niektorých častiach štátu zatvorili školy.

Monzúny sú nepredvídateľnejšie a chaotickejšie

Silné dažde v oblasti predpovedajú aj na utorok. India pravidelne zažíva záplavy počas monzúnového obdobia, ktoré trvá od júna do septembra. Monzúny majú zásadný význam pre miestne poľnohospodárstvo, ale často spôsobujú značné škody. Vedci varujú, že v dôsledku klimatických zmien a globálneho otepľovania sú monzúny čoraz nepredvídateľnejšie a chaotickejšie.

Záchranné úsilie ale komplikuje pokračujúci dážď a tiež fakt, že sa zrútil hlavný most vedúci do hornatej oblasti, ktorú zosuvy zasiahli.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok