Z ruiny je vyhľadávané miesto. Hrad Lednica prešiel ďalšou premenou, sprístupnili aj nové zákutia

29.7.2024 18:33

Zo zarastenej ruiny, vyhľadávané turistické miesto. O hrad Lednica sa už 20 rokov stará občianske združenie. Práce napredujú aj vďaka zapojeniu dlhodobo nezamestnaných. Návštevníci sa môžu tešiť na sprístupnenie nových hradných zákutí.

Predurčený na spadnutie

Lednický hrad postavili v 13. storočí na strmom skalnom brale. Slúžil na ochranu Uhorskej hranice. Keď ho prebralo občianske združenie, hrad bol zarastený náletovými drevinami a mal narušenú statiku.

"Za tých 20 rokov sa podaril odstrániť havarijný stav na 99 % stavby. S tým, že pred nami je najväčšia výzva, a to hradné nádvorie, zvyšok hradu je zakonzervovaný," uviedol predseda Historicko - astronomickej spoločnosti Peter Martinisko.

Do prác zapájajú aj tento rok ľudí, ktorí si dlhodobo nemohli nájsť prácu. Kameň po kameni renovuje pamiatku 12 zamestnancov.

Kameň po kameni

Niektorí si zobrali na starosť kosenie a čistenie okolia. Ďalší murujú hradby. "Tri mesiace som tu, rozbíjam kamene a podobné veci tomu. Potom ich nosíme na hrad. 30 rokov som robil elektrikára, tak teraz mám zmenu," hovorí pracovník na hrade. Stavebný materiál dovážajú z lomu z Mníchovej Lehoty.

Úzke schody vytesané do kameňa

Najpútavejším miestom je pozorovateľňa Straka, na ktorú vedú úzke schody vytesané do kameňa. Návštevníkov ale čaká sprístupnenie dosiaľ nedostupných miest, kde onedlho vybudujú schodiská a plošiny.

Zrenovovaný hrad láka tisíce návštevníkov

Po piatich rokoch odkryjú spod sutín aj torzo tehlovej pece. Na hrade vznikne aj trvalá expozícia. "Celý projekt končí budúci rok v októbri, od začiatku mája je to 18 mesiacov, ktorých sa bude nepretržite pracovať na obnove hradu Lednica," uviedol Martinisko.

Ruiny padali až do obce

Na záchrane pamiatky sa spolupodieľa obec. Zrenovovaný hrad láka tisíce návštevníkov. "Zo začiatku prinášal starosti, keď bol havarijný stav a padali nám ruiny až do obce, ale teraz to prináša také zviditeľnenie, ukázanie toho, čo tu v Lednici bolo, a čo tu máme ešte," tvrdí starosta obce.

Štát vyčlenil na projekt 11 miliónov eur. Do obnovy kultúrnych pamiatok sa zapojilo viac ako 400 nezamestnaných.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok