FOTO: ta3 sa bola pozrieť na výstavbu Futbal Tatran Arény. Vyžiada si ďalšie financie, s ktorými sa nepočítalo

29.7.2024 12:21 , Aktualizované: 29.7.2024 15:21

Hrubá stavba prešovskej Futbal Tatran Arény už stojí. Do mesiaca sa začnú aj prípravy na futbalový trávnik. Výstavba, ktorej cena dosahuje takmer 23 miliónov eur, si vyžiada ďalší milión na položky, s ktorými sa pôvodne nepočítalo. Viac už zisťovala Katarína Cimborová.

Kým sa novým prešovským futbalovým štadiónom ozve prvé zahvízdanie rozhodcovskej píšťalky zostáva stavebníkom ešte veľa práce.

Práce sú v plnom prúde

"Muruje sa, začínajú sa pripravovať sociálne zariadenia a bufety pod vedľajšími tribúnami," uviedol primátor mesta Prešov.

"Začne sa oplechovanie hlavnej tribúny, kde príde zelený plech, volá sa kalzip a toto bude ešte veľmi náročná stavebná práca," tvrdí Mochnacký. Približne o mesiac by sa už táto plocha mala zazelenať prešovským futbalovým trávnikom.

Položky, ktoré neboli v pláne

"Ide najprv drenáž, potom zavlažovací systém, výhrev a samotný trávnik," hovorí prevádzkový manažér FTA. Dotácie od štátu už preinvestovali. Odteraz pôjde výstavba z kasy prešovskej župy a mesta. K takmer 23 miliónom eur však bude musieť mesto pridať ďalšie peniaze.

"Treba povedať, že sú to všetko položky, ktoré neboli súčasťou pôvodnej súťaže. Ide o aktívne prvky, ide o reky, rozbočovače, ide o niektoré prvky, ktoré sa týkajú Wifi siete pre klientov," dodal Oľha.

Investovať musia aj do ozvučenia štadióna

To bude zároveň súčasťou protipožiarneho zabezpečenia. Mesto financuje výstavbu futbalového stánku z úverov vo výške približne 9 miliónov eur. "Hovoríme o sume okolo milióna eur, ktorá by už mala byť tá úplne, úplne posledná," uviedol Oľha.

Výnimočný vďaka architektonickému riešeniu

Štadión s kapacitou šesť a pol tisíc divákov bude patriť do kategórie UEFA 3. Výnimočný bude aj vďaka architektonickému riešeniu umiestnenia hlavnej tribúny.

"Nebude spojená s ostatnými tribúnami, ale bude tvoriť samostatný prvok, ktorý bude charakteristický pre tento štadión tým, že keď ukážu fotku, budú vedieť, že to je Prešov," dodal Sakala.

Pozostatok tribúny starého štadióna na priľahlom pozemku, by mali začať búrať na jeseň.

Pozrite si živý vstup redaktorky ta3 Kataríny Cimborovej, ktorý mala vo vysielaní počas dňa.

Na štadióne aktuálne montujú sedačky a pripravujú ihrisko na trávnik. Mal by byť hotový o pol roka.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok