Poškodenie francúzskych železníc vyšetrujú experti. Podozrenie padá na ľavicových radikálov, jedného už chytili

29.7.2024 08:32 , Aktualizované: 29.7.2024 11:17

Francúzska polícia preveruje niekoľko ľudí v súvislosti s piatkovým (26. júla) poškodením železničných zariadení, ktoré spôsobilo vážne dopravné komplikácie pred začiatkom letných olympijských hier a jedného už zadržala. Uviedol to podľa agentúry Reuters minister vnútra Gérald Darmanin.

Francúzsko útok policajtka
Foto: TASR/AP

Chytili aktivistu

Francúzska polícia zadržala aktivistu z ultraľavicového hnutia. Ide o prvé takéto ohlásené zadržanie od zmienenej sabotáže.

Muža zadržali v nedeľu v obci Oissel na severe Francúzska. Mal pri sebe kľúče od technických priestorov francúzskej národnej železničnej spoločnosti SNCF, nespresnené náradie a tiež literatúru spájanú s ultraľavicovým hnutím, uviedol v pondelok pre agentúru AFP zdroj z prostredia polície, ktorý si neželal byť menovaný.

Minister Darmanin krátko predtým informoval, že francúzske úrady už v súvislosti so sabotážou "identifikovali profily viacerých ľudí". Spresnil pritom, že spôsob, akým sabotéri operáciu vykonali, odkazoval práve na krajne ľavicových extrémistov.

Pozrite si reportáž o chaose pred začiatkom OH:

K činu sa nikto neprihlásil

K činom sa zatiaľ nikto neprihlásil, podľa Darmanina sa však vyšetrovanie naďalej zameriava na aktivistov z krajne ľavicovej scény. To potvrdil denníku Le Figaro aj nemenovaný vyšetrovateľ.

"Modus operandi, to znamená podpaľačstvo, plne zodpovedá tomuto hnutiu," uviedol jeden z vyšetrovateľov.

Podľa denníka na vyšetrovaní pracuje niekoľko desiatok expertov a špecialistov z radov polície. Podľa policajtov boli akcie koordinované.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok