Denis v Číne bojoval o život, domov ho priviezol vládny špeciál. Poletí aj do USA pre zranenú Alexandru

29.7.2024 07:43 , Aktualizované: 29.7.2024 09:55

Rodičia dodnes nevedia, čo sa ich synovi stalo. Denis z Piešťan (26) bol mesiac v kóme a ležal v nemocnici v Číne. Zdravotná starostlivosť tam stojí desaťtisíce eur, preto sa ho rodičia snažili dostať domov. Na Slovensko ho v pondelok (29. júla) priviezol vládny špeciál.

Letisko lietadlo sanitky lekári záchranka záchranná služba
Foto: Facebook/Letisko Bratislava / Airport Bratislava

Zranil sa a ostal v bezvedomí

Denis, ktorý bol doteraz v starostlivosti čínskych zdravotníkov, bol prevezený vládnym špeciálom Airbus A319.

„Vládny špeciál Airbus A319 dnes o 6.30 h dopravil z Číny domov na Slovensko 26-ročného Denisa z okolia Piešťan, ktorý počas štúdia v Hongkongu utrpel vážne zranenia, po ktorých ležal dlho v čínskej nemocnici,“ informovalo bratislavské letisko. Mladík utrpel vážne zranenia počas štúdia v Hongkongu. 

Pacientovi poprialo skoré uzdravenie. V nasledujúcich dňoch bude Denis pokračovať v zotavovaní v trnavskej nemocnici.

Denis študoval na jednej z univerzít v Hongkongu a začiatkom júna sa vybral na výlet. Pravdepodobne sa zranil na eskalátoroch, a potom dezorientovaný narazil do idúceho autobusu, napísal portál Správy RTVS.

Rodičia však dodnes nevedia, čo presne sa ich synovi stalo. Z bezvedomia sa prebral po 39 dňoch v nemocnici v Macau.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok sa dohodli, že domov ho napokon privezie vládna letka. Tá bude letieť aj do USA, odkiaľ dovezie dvoch slovenských pacientov 1. augusta.

Letka poletí znova

Jedným z pacientov je mladá žena, ktorej rodina požiadala štát o prevoz, no ten by stál 100-tisíc eur. Rezort vnútra uviedol, že letecký prevoz chorého pacienta si vyžaduje náročnú prípravu, no komerčný let by Slovenka nezvládla.

Rodičia sa obrátili aj na prezidentskú kanceláriu, no na transport mladej Slovenky sa nakoniec zbierali Slováci, informovala v polovici júla TV Markíza.

Alexandra leží v americkej nemocnici po vážnom úraze, po ktorom skončila v kóme. Vláda letka ju privezie domov už o pár dní.

Téme sme sa 19. júla venovali aj vo vysielaní ta3 a spovedali sme ministerku zdravotníctva.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok