Láska k motorke často býva až za hrob. Odborník radí, ako sa čo najlepšie správať na vozovke

28.7.2024 18:58

Od apríla do júna prišlo na slovenských cestách o život 15 motorkárov. Za júl ešte dáta nemáme, ale už dnes je jasné, že čísla budú vyššie, aj v sobotu neprežil motocyklista náraz do stromu medzi košickou mestskou časťou Šaca a obcou Malá Ida.

Najčastejšou príčinou nehôd motorkárov je neprispôsobenie jazdy svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky, a poveternostným podmienkam.

Polícia eviduje 310 dopravných nehôd

Napriek opakovanému varovaniu a upozorneniu na konkrétne prípady tragických dopravných udalostí eviduje polícia za posledné tri mesiace tohto roka 310 dopravných nehôd s účasťou vodiča motocykla. Pri týchto dopravných nehodách bolo usmrtených 15 účastníkov, 59 bolo ťažko zranených a 217 ľahko.

Motorkári musia podľa zákona nosiť prilby. Dôležitý je tiež špeciálny ochranný odev, topánky a chrániče.

Poranenia nie vždy sú zjavne vidno navonok

Krehká ľudská telesná schránka nemá dostatočnú ochranu napriek aktívnym ochranným pomôckam, ktoré motorkári používajú a vždy hrozí napríklad vnútorné poranenie hrudníka, brucha, hlavy. Tieto poranenia nie vždy sú zjavne vidno navonok.

Rady skúseného motorkára

Skúsený motorkár Martin Molnár odporúča zvoliť si buď pravú alebo ľavú jazdnú stranu pruhu - nie stred, kde ho zvyčajne nie je dobre vidieť. Rovnako dôležité je dodržiavať rozostupy, keďže motorka nezabrzdí tak rýchlo ako auto. "Bol som účastníkom dopravnej nehody, kedy som v protismere stretol auto, ktoré predbiehalo viac áut v zákrute a došlo ku kolízií," hovorí Molnár.

V prípade, že sme svedkom dopravnej nehody, v prvom rade treba dbať na svoju vlastnú bezpečnosť. Následne zabezpečiť aby zraneného motorkára neprešiel niekto ďalší, zavolať záchrannú zdravotnú službu a riadiť sa pokynmi operátora.

Láska k motorke často býva až za hrob

Láska k motorke často býva až za hrob, preto ak ste vášnivý motorkár, zvýšte opatrnosť pred križovatkami, predchádzajte len v úsekoch, kde je to dovolené a bezpečné, nepredchádzajte sprava a medzi autami nekľučkujte.

"Keď raz sadnete na motorku, tak nech sa stane čokoľvek, tak vás to už neodradí potom," dodal Molnár.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok