Cyklisti majú nové pravidlá, autá obmedzený vjazd. Pešiu zónu v Banskej Bystrici čakajú zmeny

28.7.2024 16:30

Pešiu zónu v historickom centre Banskej Bystrice čakajú zásadné zmeny. Mesto chce po kritike obyvateľov zaviesť viaceré obmedzenia. Aby sa chodci cítili bezpečnejšie, výrazne zredukujú pohyb áut. Cyklistom nakoniec prejazd nezakážu, musia však dodržiavať pravidlá.

Pešia zóna funguje v Banskej Bystrici už viac ako 30 rokov, v poslednom období je ale pod paľbou kritiky. Chodcov ohrozuje množstvo áut, nezodpovedných cyklistov a kolobežkárov.

Mesto pripravilo nové pravidlá

Výrazne obmedzia vstup áut. Povolenia budú elektronické a spojené s konkrétnym evidenčným číslom, a nie papierové ako doteraz. To už nebude možné. Vstup povolia iba dvakrát za deň najviac na 30 minút. K jednej nehnuteľnosti bude iba jedna povolenka. Všetko monitoruje inteligentný kamerový systém.

Pre cyklistov špeciálna kampaň

Radnica pôvodne uvažovala, že zakáže aj prejazd cyklistov, či kolobežkárov cez pešiu zónu, nakoniec ale od toho upustili. Išlo by o prekážku a vážne narušenie v plynulosti cyklotrás.

Pre cyklistov pripravili aj špeciálnu kampaň, aby na pešej zóne spomalili, jazdili bezpečne a nevbiehali do dráhy chodcom.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok