RADAR: Prišiel studený front, na oblohe sa ukázala "morská hladina". Rozdiel teplôt na Slovensku je aj 10 stupňov

Cez územie Slovenska počas nedele prechádza od severozápadu studený front. Neprinesol však veľa zrážok. Spolu s jeho príchodom zosilnel aj vietor a zmenil sa z južného na severozápadný. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na sociálnej sieti.

počasie oblačno studený front
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

"Na severozápad dorazí najskôr - predpoludním, resp. okolo poludnia, tam teda 30 stupňov Celzia už neočakávame. Naopak, na juhovýchod dorazí najneskôr, a tam tak teplota vystúpi na 33 až 35 stupňov Celzia. No ešte o niečo teplejšie môže byť na východe Podunajskej nížiny a v Juhoslovenskej kotline," uviedol v nedeľu doobeda SHMÚ.

Kedy sa oteplí a čo zrážky?

Oteplenie podľa meteorológov závisí od načasovania prechodu frontu. Ten bude totiž cez územie Slovenska postupovať na väčšine územia skôr, ako je typicky dosahované maximum teploty. Smerom na západ Podunajskej nížiny front dorazil skôr, a preto tam už neočakávajú extrémne vysokú teplotu.

Ako upozornil SHMÚ, zrážky sa z frontu všade nevyskytnú a silnejší vietor v už dosť suchom prostredí tak zrejme lokálne spôsobí aj zvírenie prachu.

"Nárazy lokálne dosiahnu 50 až 60, ojedinele až do 80 kilometrov za hodinu - najmä popoludní na juhozápade a večer na juhovýchode," priblížil.

Výkyvy teplôt

Portál iMeteo.sk informuje, že teplotný rozdiel v oblastiach na Slovensku je aj 10 stupňov. "Kým po prechode studeného frontu sa teploty v Žilinskom kraji pohybujú okolo +22 °C, na juhu Slovenska sa aktuálne v Hurbanove dvíhajú teploty k +33 °C. Teplotný rozdiel naprieč Slovenskom je tak viac ako 10 °C," uviedol.

Na juhu Slovenska dážď ani búrky nehrozia, teplo bude aj naďalej. Vietor ale môže v priebehu dňa zosilnieť.

Studený front k nám priniesol aj vzácnu oblačnosť. iMeteo.sk píše, že sa objavili oblaky typu asperitas, a to v Podbrezovej, ale aj v Žabokrekoch pri Martine. 

Vysvetlil, že asperitas je výrazná, ale pomerne zriedkavá oblačnosť, ktorá má vzhľad vlniacich sa vĺn. "Tieto vlnovité štruktúry sa tvoria na spodnej strane oblaku, takže pri pohľade zospodu vyzerá ako vlniaca sa morská hladina," dodal.

asperitas oblaky žabokreky Foto: iMeteo.sk/Miroslava Šturmová Oblaky asperitas v Žabokrekoch

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok