V zariadeniach sociálnych služieb spustili novinku. Záchranári učia klientov poskytnúť prvú pomoc

28.7.2024 10:16

Trenčiansky samosprávny kraj spustil novinku. Do zariadení sociálnych služieb chodia záchranári. Klientov učia ako poskytnúť prvú pomoc. Rýchla reakcia klienta môže druhému zachrániť život.

Centre sociálnych služieb v Slávnici býva takmer dvesto klientov. Mnohí z nich dokážu samostatne fungovať, chodia na výlety aj do práce. Ľudia so zdravotným znevýhodnením však prichádzajú k úrazom častejšie. Neraz sa ocitli v situácii, kedy potrebovali pomoc.

"Klienti sa naozaj ocitnú sa v rôznych situáciách a dôležité je, aby vedeli vyhodnotiť situáciu a zareagovať adekvátne a preto sme privítali tento projekt", hovorí inštruktorka.

Pri postihnutom sú totiž častokrát prví

Pilotný projekt spustila trenčianska župa z iniciatívy záchranárov. Tí učia klientov ako sa zachovať v kritickej situácii. Pri postihnutom sú totiž častokrát prví.

"Je veľmi dobré keď vie poskytnúť prvú pomoc a má tú odvahu poskytnúť prvú pomoc, a kým príde personál zariadenia a následne záchranná zdravotná služba, tak môže niekoho zachrániť, uviedol záchranár.

Naučili sa odbúrať strach a napätie

Cenné poznatky si odnášajú aj záchranári pri práci s mentálne postihnutými klientmi. Naopak klienti sa okrem prvej pomoci naučili odbúrať strach a napätie zo samotných zdravotníkov.

"Naučil som sa podať prvú pomoc, keď je niekto v ohrození života, podať prvú pomoc pri zlomeninách," hovorí klient sociálneho zariadenia.

V rámci Trenčianskeho kraja navštívia záchranári zhruba dve desiatky zariadení služieb.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok