Kráľova hoľa sa stala najvyšším miestom na zálohovanie. Vyzbierané peniaze slúžia správe parku

27.7.2024 14:14

Kráľova hoľa v Nízkych Tatrách sa stala najvyšším miestom na Slovensku, kde umiestnili zbernú nádobu na zálohované obaly. Ochranári chcú spolu s obcou Šumiac zabrániť tomu, aby v národnom parku zostávali voľne pohodené plastové fľaše a plechovky.

Turistov, či cykloturistov, ktorí počas leta zablúdia na Kráľovu hoľu v Nízkych Tatrách, čaká na vrchole špeciálna nádoba na zálohované obaly. Keďže ide o jeden z najnavštevovanejších vrchov na Slovensku, kto chce, môžu hodiť fľaše či plechovice, a tak odľahčiť svoje batohy.

Umiestňovaním nádob do slovenských národných parkov chce správca zálohovania motivovať ich návštevníkov, aby prispeli na ochranu prírody v danom parku. Vyzbierané peniaze z obalov totiž slúžia konkrétnej správe národného parku.

Obec spolu s ochranármi veria, že aj takto dokážu zabrániť tomu, aby v národnom parku zostávali voľne pohodené plastové fľaše a plechovky a okolie Kráľovej hole bolo čistejšie.

Obec Šumiac, z ktorej vedie najkratšia cesta na Kráľovu hoľu, navštívi každý víkend okolo tisíc turistov. Každý rok platia za odpad okolo 40-tisíc eur, preto aj takúto pomoc vítajú.

Kráľovou hoľou umiestňovanie špeciálnych nádob na zálohované obaly nekončí. Správca systému už má vytypované aj ďalšie lokality na Slovensku, v ktorých postupne pribudnú.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok