FOTO: Rýchlo sa šíri a ostáva iba spálená zem. Kalifornia bojuje s obrovským požiarom, hasiči ho nevedia skrotiť

27.7.2024 10:26

Veľký lesný požiar sa rýchlo šíri na severe amerického štátu Kalifornia, evakuovaných muselo byť viac ako 4000 ľudí, uviedli v piatok miestne úrady. Požiare sužujú aj americké štáty Idaho a Oregon, kde pri hasení plameňov zahynul pilot hasičského lietadla. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

Kalifornia
Foto: TASR/AP

V Kalifornii sa plamene v čase horúčav rýchlo rozšírili na plochu o veľkosti takmer 100 000 hektárov a naďalej naberajú na sile. Toto leto ide v tomto americkom štáte zatiaľ o najintenzívnejší lesný požiar. Napriek úsiliu takmer 1700 hasičov sa ho zatiaľ nepodarilo dostať pod kontrolu.

Úrady museli pre šíriace sa plamene evakuovať 4000 ľudí z obcí Cohasset a Forest Ranch a ďalších 400 osôb z mesta Chico, pri ktorom požiar v stredu vypukol po tom, ako muž odtlačil do rokliny horiace auto. Polícia ho zadržala. Oheň zatiaľ zničil 134 budov, informovali úrady.

Počas hasenia sa stratilo lietadlo

Na východe štátu Oregon záchranári v piatok našli malé hasičské lietadlo, ktoré sa stratilo počas hasenia plameňov pri dedinke Seneca. Lietadlo spadlo v zalesnenej oblasti, pilot zahynul.

V Idahu vypukol lesný požiar po zásahu bleskom, úrady preventívne evakuovali malú obec Juliaetta asi 40 kilometrov juhovýchodne od mesta Moscow.    

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok