Izraelský súd predĺžil zákaz vysielania televízie Al-Jazeera. Sudca rozhodol, že aj naďalej predstavuje hrozbu

27.7.2024 07:30

Izraelský súd predĺžil o ďalších 45 dní zákaz vysielania panarabskej spravodajskej televízie al-Džazíra v Izraeli. Podľa súdu sa totiž preukázalo, že televízia naďalej predstavuje hrozbu pre bezpečnosť krajiny, pričom v minulosti vyzývala aj na teroristické útoky, uvádza agentúra DPA.

al-jazeera
Foto: Twitter/lifepeptides

Súd je na strane vlády

Izraelská vláda už začiatkom mája dekrétom zakázala v krajine vysielanie al-Džazíry sídliacej v Katare. Súdy následne potvrdili zákonnosť tohto dekrétu, pričom naposledy jeho platnosť predĺžili začiatkom júla - aj vtedy o 45 dní.

Káblové aj satelitné služby už v máji vyradili stanicu zo svojej ponuky. Zablokované boli aj jej webstránky vrátane tých v angličtine a zatvorené jej izraelské kancelárie.

Televízia sa chce brániť

Samotná al-Džazíra obvinenia zo strana Izraela odmieta a označuje za zaujaté. Rozhodnutie úradov odsúdila a avizovala, že proti nemu podnikne kroky.

V izraelskom parlamente sa aktuálne rokuje o vládnom návrhu zákona, ktorý by umožnil trvalý zákaz médií, ak predstavujú hrozbu pre štát. Ľudskoprávni aktivisti sa obávajú, že legislatíva by sa mohla používať na potlačenie médií kritických k vláde.

DPA približuje, že al-Džazíra je v súčasnosti jediným médiom, ktoré v Izraeli zakázali od vypuknutia vojny v Gaze.

Pozrite si archívnu reportáž z 5. mája 2024 o tom, ako Al-Džazíra v Izraeli končí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok