FOTO: Po Seine cez sedem mostov. Slovenskú vlajku držali Grigar a Paňková, o loď sme sa delili

26.7.2024 22:01

Olympijské hry v Paríži odštartovali v piatok unikátnym otváracím ceremoniálom, ktorý sa prvýkrát v histórii nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta. Športovci preplávali na lodiach šesťkilometrovým úsekom rieky Seiny, ktorej brehy lemovali desaťtisíce divákov.

20240726_oh24_otv_002060221.jpg
Foto: TASR/Michal Svítok

Jednotlivé výpravy nepochodovali na ploche štadióna, ako to bývalo zvykom v minulosti, ale sa plavili loďami na Seine. Trasu absolvovalo dokopy 85 lodí s približne 7500 športovcami z 205 účastníckych krajín.

Slovenská výprava na lodi so Slovinskom a Somálskom

Flotila previezla športovcov cez sedem mostov popri najvýznamnejších parížskych pamiatkach - popod ikonickú katedrálu Notre-Dame, v blízkosti múzea Louvre, Place de la Concorde až zakotvila neďaleko slávnej Eiffelovej veže. Ceremoniál vyvrcholil na námestí Trocadero, kde sa uskutočnili aj všetky tradičné oficiality.

Defilé športovcov tradične odštartovala výprava Grécka ako krajina, ktorá dala svetu olympijské hry. Tím viedol basketbalista Jannis Antetokunmpo. Po gréckej výprave nasledoval tím utečencov a postupne ďalšie krajiny podľa abecedného poradia.

Ako 169. v poradí sa predstavila slovenská výprava, ktorá bola na jednej lodi so športovcami zo Slovinska a Somálska.

Anketa

Ako hodnotíte otvárací ceremoniál pred začiatkom olympijských hier?

Nebol podľa môjho gusta
- %
Nesledoval/a som ho
- %
Veľmi sa mi páčil
- %
Celkovo hlasov: 3551

Vlajku držali Grigar a Paňková

Slovenskú vlajku držali vodní slalomári Jakub Grigar a Zuzana Paňková. Tá sa stala najmladšou slovenskou vlajkonosičkou v ére samostatnosti, debutantka na olympijskej divokej vode poniesla zástavu štyri mesiace pred dovŕšením 20. narodenín.

Grigar štartuje v Paríži už na svojich tretích olympijských hrách, v Riu de Janeiro 2016 skončil v K1 na 5. mieste, v Tokiu 2020 bol strieborný.

Ďalší vlajkonosiči

Vlajok ďalších krajín sa chopili basketbalista LeBron James a tenistka Coco Gauffová (USA), skokani do výšky Mutaz Issa Baršim (Katar) a Gianmarco Tamberi (Taliansko), kladivárka Anita Wlodarczyková (Poľsko) či šprintér Andre De Grasse (Kanada).

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok