Au! Aj spálená pokožka potrebuje prvú pomoc. Toto sú overené tipy, ako ju upokojiť a liečiť

27.7.2024 05:45

Je leto a pokožka dostáva zabrať. Ak na ňu svieti slnko až príliš, bez ochranného krému, ukrytia sa v tieni či oblečenia je razom červená. Tu je niekoľko rád, ako vyliečiť a upokojiť štípajúcu pokožku.

spálenie pokožka
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

Rady odborníkov sa osvedčili

Ak máte pocit, že slnko vás poriadne pripieklo, okamžite odíďte do tieňa - najlepšie do interiéru. Je dôležité, aby ste spálenie začali liečiť hneď, ako uvidíte prejavy začervenania, radí Americká akadémia dermatológie.

Rada číslo 1

Dermatológovia radia, aby ste si dali chladivý kúpeľ alebo sprchu (a to niekoľkokrát), ktoré pomôžu zmierniť bolesť. Hneď ako vyjdete z vane alebo sprchy, jemne sa osušte.

Rada číslo 2

Naneste hydratačný krém, ktorý obsahuje aloe vera alebo sóju, aby ste pomohli upokojiť spálenú pokožku. Natrite sa, kým je vaša pokožka ešte vlhká, a potom kedykoľvek, keď cítite nepohodlie.

Rada číslo 3

A ako iste všetci vieme, na zmiernenie bolesti pomáha naniesť na miesto biely jogurt či smotanu. Účinným pomocníkom je aj panthenol.

Použiť môžete aj kalamínový krém. Taktiež pomáha priložiť na postihnuté miesto studený obklad alebo dať si kúpeľ z koloidných ovsených vločiek.

Rada číslo 4

Pomôcť môže aj aspirín alebo ibuprofén, ktoré dokážu znížiť opuch a pocit diskomfortu.

Rada číslo 5

Pite viac vody ako zvyčajne. Spálenie slnkom vyťahuje tekutinu na povrch pokožky a preč z tela. Pitie väčšieho množstva vody, keď ste spálení, pomáha predchádzať dehydratácii.

Rada číslo 6

Ak sa vám na koži tvoria pľuzgiere, nechajte ich zahojiť sa. Pľuzgiere znamenajú, že máte úpal druhého stupňa - prejaviť sa môže bolesťou hlavy, horúčkou, celkovou slabosťou, závratom, zmätenosťou i vracaním.

Nemali by ste prepichovať, pretože sa tvoria, aby pomohli vašej pokožke hojiť sa a chránia vás pred infekciou. Dávajte pozor aj na to, aby sa do nich nedostali baktérie a natierajte si ich.

Chráňte sa vždy a všade

Je dôležité, aby ste svoju pokožku pred slnkom chránili. Predídete tak spáleniu a znížite riziko vzniku rakoviny kože a zabránite predčasnému starnutiu pokožky.

Zdržujte sa v tieni a noste oblečenie, ktoré vás bude chrániť - napríklad dlhé rukávy, nohavice, klobúk so širokým okrajom a slnečné okuliare s UV ochranou.

Ak už musíte ísť na slnko, nezabúdajte sa natrieť. Najlepšie je použiť vodeodolný opaľovací krém s ochranným faktorom 30 alebo vyšším na celú pokožku, ktorú neprekrýva oblečenie.

Hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, spálenie alebo nadmerné vystavenie pokožky slnečným ultrafialovým lúčom môže spôsobiť dlhodobé poškodenie kože, ktoré zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože.

Pozor na silné slnko

Pobytu na slnku sa treba vyhýbať medzi 11.00 až 15.00 h, keď je intenzita slnečného žiarenia najvyššia. Prípravok na opaľovanie treba naniesť na pokožku minimálne 30 minút pred pobytom na slnku a jeho nanášanie opakovať každé dve hodiny, prípadne po kúpaní či sprchovaní.

Pri ochrane kože pomáhajú aj antioxidanty ako zinok, biotín a vitamín C, ktoré možno počas leta užívať preventívne.

Vypočujte si rady odborníčky, ako sa starať o kožu počas leta.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok