Hluk, chaos a frustrácia obyvateľov. Koncerty na štadióne premenili život miestnych na nočnú moru

27.7.2024 05:00

Madridský štadión Santiago Bernabéu prešiel za posledných päť rokov rozsiahlou rekonštrukciou v hodnote 900 miliónov eur a toto leto sa na ňom uskutoční množstvo koncertov svetovej úrovne.

Madrid
Foto: Profimedia

Obyvatelia v okolí štadióna však nie sú z koncertov takí nadšení ako fanúšikovia. Sťažujú sa na hluk a plánujú podniknúť právne kroky, uviedol britský denník The Guardian.

Hlučná hudba a bezohľadní fanúšikovia

Keď Delphine de Pontevèsová v utorok okolo 22:00 otvorí okno svojho bytu na prvom poschodí hneď vedľa štadióna, okrem horúceho vzduchu, hlasov a výkrikov davu na ulici k nej dolieha basová linka a hudba z koncertu. Je to ako ohlušujúci dom hrôzy, hovoria miestni obyvatelia.

Ľuďom v oblasti vadia nielen decibely prekračujúce povolené limity, ale aj hluční hudobní fanúšikovia, ktorí kempujú v neďalekých parkoch, močia na dvere bytových domov a doprajú si alkohol. Ich prítomnosť a správanie spolu prakticky znemožňujú miestnym obyvateľom jazdiť autami po priľahlých uliciach.

Trpia bolesťami a úzkosťou

Štadión je už približne 80 rokov známy ako štadión futbalového klubu Real Madrid. Na zaplatenie nákladov na rekonštrukciu však majú slúžiť aj príjmy z niekoľkých veľkých koncertov. Toto leto na Santiago Bernabéu vystúpila americká hviezda Tylor Swift a mexický spevák Luis Miguel, zatiaľ čo kolumbijská diva Karol G zaplnila štadión štyri večery po sebe.

“Je to jednoducho nechutné. Nemôžete ani pohnúť autom, nemôžete vyvenčiť psa a musíte sa na to psychicky pripraviť, pretože je to hrozné. Vedie to aj k zdravotným problémom. Mnohí z nás trpia častejšími bolesťami hlavy, stresom, úzkosťou a depresiami,“ hovorí Pontevès o živote v okolí štadióna.

Nepríjemnosti nespôsobujú len koncerty, ale aj ďalšie sprievodné javy, ako sú zvukové skúšky, hromady odpadkov alebo pocit, že mesto si viac cení zisk ako svojich obyvateľov, sťažuje sa Pontevès. Jej rodina žije v tom istom byte už 18 rokov. Na futbalových fanúšikov sú podľa nej zvyknutí, ale na štadióne sú raz za dva týždne, a to popoludní. Na druhej strane, koncerty prichádzajú z ihriska takmer denne už viac ako mesiac.

Štadión využívajú na rýchly zisk

Mestská rada sa chystá pokutovať organizátorov koncertov, ktorí prekračujú zákonom stanovené limity hluku. Podľa miestnych obyvateľov je však hlavným problémom to, že mestská rada a Real Madrid využívajú štadión ako zdroj rýchleho príjmu z koncertov, hoci by mal byť miestom určeným výlučne na šport.

Lukratívne koncerty by však mohli Realu Madrid pomôcť splatiť pôžičky a nedokončené obchody v hodnote 1,2 miliardy eur, uvádza The Guardian.

Sľubom starostu neveria

“Real Madrid presvedčil starostu, aby povolil premenu štadióna zo športoviska na obrovskú halu na podujatia. Ale je tu jedna vec: štadión nemá licenciu na organizovanie ničoho iného ako športových súťaží alebo aktivít. Na štadióne sa môžu konať len “mimoriadne podujatia“. Ak však organizujete mimoriadne podujatia - koncerty - štyri dni v týždni, už to nie sú mimoriadne podujatia. Mesto spolu s Realom Madrid systematicky porušuje zákon pri každom koncerte a je im to jedno,“ hovorí Claudia Martín, ktorá tiež býva v blízkosti Santiago Bernabéu.

Len málo miestnych obyvateľov sa nechalo presvedčiť sľubom mestskej rady, že koncerty sa budú končiť o 23:00 namiesto o polnoci. Nepomáha ani vyhliadka na pokojnú jeseň, keďže séria koncertov sa začne nanovo v decembri. Nepríjemné pocity a rozčúlenie miestnych obyvateľov plánujú využiť aj developeri. Snažia sa ich prinútiť k predaju “skôr, ako tu klesnú ceny nehnuteľností“.

Pozrite si archívnu reportáž o oslavách v Španielsku z 15. júla 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok