Harrisová naliehala na izraelského premiéra. Nebudem mlčať, zastavte boje a zmiernite utrpenie civilistov, hovorí

26.7.2024 10:56 , Aktualizované: 26.7.2024 11:21

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová naliehala na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby Tel Aviv kvôli humanitárnej situácii v Pásme Gazy čo najrýchlejšie uzavrel prímerie s Hamasom.

Podľa tlačových agentúr Harrisová po stretnutí s Netanjahuom uviedla, že premiérovi vyjadrila hlboké znepokojenie nad civilnými obeťami vojny, ktorú Izrael vedie už desiaty mesiac v Pásme Gazy. Izraelská operácia nasledovala po útoku militantov Hamasu na Izrael.

Humanitárna situácia je kritická

“Izrael má právo sa brániť. Záleží však na tom, ako to urobí,“ povedala Harrisová novinárom po stretnutí. Povedala, že premiérovi vyjadrila svoje vážne znepokojenie nad rozsahom ľudského utrpenia v Gaze a tiež mu dala najavo svoje vážne obavy z tamojšej zúfalej humanitárnej situácie. “Tvárou v tvár týmto tragédiám nemôžeme odvracať zrak, nemôžeme si dovoliť byť ľahostajní k utrpeniu. Nebudem mlčať,“ povedala Harrisová. “Nastal čas na dohodu (o prímerí),“ citovala ju agentúra AFP po stretnutí s izraelským premiérom.

Návštevu sprevádzali protesty propalestínskych aktivistov. Harrisová podľa agentúry AP odsúdila násilie, ako aj prejavy oslavujúce Hamas.

Ostro sledovaný rozhovor

Rozhovory boli pozorne sledované aj ako náznak toho, ako by sa mohla zmeniť politika USA voči Izraelu, ak sa Harrisová stane prezidentkou USA, poznamenala agentúra Reuters. Dodala, že Harrisovej ostré vyjadrenia naznačili, že by mohlo ísť o zmenu jej postoja oproti prístupu prezidenta k Netanjahuovi, s ktorým niekoľko hodín predtým rokoval Joe Biden.

Biden sa s Netanjahuom stretol osobne prvýkrát od svojej návštevy Izraela, kam pricestoval krátko po teroristickom útoku palestínskeho hnutia Hamas zo 7. októbra minulého roka, pri ktorom palestínski ozbrojenci zabili v Izraeli 1 200 ľudí a ďalších približne 250 uniesli. Biden vtedy Netanjahua objal a prisľúbil mu americkú podporu.

Biden opätovne vyzýva na prímerie

Obaja lídri po stretnutí navštívili rodiny amerických rukojemníkov, informovala agentúra AP.

Prezident Biden vyzval premiéra Netanjahua, aby dokončil dohodu o prímerí v Pásme Gazy. Povedal, že je nevyhnutné prekonať medzery a rozpory a dosiahnuť prímerie, odstrániť prekážky v toku pomoci a chrániť životy civilistov počas vojenských operácií, uviedol Biely dom podľa agentúr, ktoré informovali o štvrtkovom stretnutí.

Minulú nedeľu 81-ročný Biden pod tlakom kolegov demokratov odstúpil z prezidentského súboja a podporil Harrisovú v boji o demokratickú nomináciu na najvyšší post v tohtoročných voľbách.

Pozrite si archívnu reportáž o prímerí v Pásme Gazy z 12. júna 2024:

V reakcii na teroristický útok Hamasu zo 7. októbra Izrael začal vojenskú operáciu v Pásme Gazy s cieľom zničiť Hamas. Ministerstvo zdravotníctva kontrolované Hamasom tvrdí, že izraelská operácia si vyžiadala životy viac ako 39 000 ľudí. Táto bilancia nerozlišuje medzi členmi Hamasu a palestínskymi civilistami.

Predseda vlády židovského štátu Benjamin Netanjahu opakovane tvrdí, že izraelskí vojaci útočia len na teroristov z Hamasu, nie na civilistov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok