Bojnická zoo dala zbohom Aslanovi. Len pred mesiacom prišla o tigra, ktorého zabili jeho sestry

26.7.2024 10:18

Národná zoologická záhrada Bojnice vo štvrtok (25. 7.) uspala samca leva berberského. Aslan dlhšie trpel zdravotnými problémami. Ochorenie, ktorým trpel, bolo závažné, nezvratné a najmä neliečiteľné. Informovala o tom hovorkyňa zoo Andrea Klasová.

Jeho stav sa zhoršoval

Aslana ešte 21. júla vyšetril zmluvný veterinár bratislavskej zoo Andrej Barta, prítomný bol pri tom aj zmluvný veterinár bojnickej zoo Michal Belák.

"Keďže Aslan kríval a chôdza mu spôsobovala čoraz väčšie problémy, absolvoval röntgenové vyšetrenie. Na výsledky testov sme čakali niekoľko dní a Aslan zostával v zázemí, aj keď na pár chvíľ sa ukázal návštevníkom aj vo vonkajšom výbehu," spomenula Klasová.

Zdravotný stav leva sa však rapídne zhoršoval. "Po dôkladnom posúdení výsledkov vyšetrení sme zhodnotili prognózu jeho zdravotného stavu. Mal rozsiahly nádor kosti v oblasti lopatky. Tento stav sa vzhľadom na druh zvieraťa nedá riešiť chirurgicky ani medikamentózne. Z toho dôvodu sme pristúpili k eutanázii," uviedol Belák.

Podľa informácií ta3 len pred mesiacom v národnej zoo zahynul samec tigra, ktorého zabili jeho tri sestry.

Vo voľnej prírode už vyhynul

Aslan sa narodil 1. januára 2011 v Zoo Neuwied v Nemecku. Do bojnickej zoo prišiel 1. júna 2013. Po pol roku k nemu prišli samice Gina a Busettaba. Prvý odchov levov berberských, kde bol zakladateľ práve Aslan, sa v Bojniciach podaril v roku 2014, keď sa v decembri narodili dve mláďatá - Ramzes a Zara.

"Keďže táto nepríjemná správa prišla rýchlo a nečakane, je predčasné hovoriť o novom samcovi leva berberského v našej zoo. O ďalšom postupe rozhodne koordinátor pre chov, ktorý určí, či, kedy a odkiaľ príde nový lev," dodala Klasová.

Lev berberský už vo voľnej prírode vyhynul. Posledný lev berberský v prírode zahynul v Maroku v roku 1942. Prežíva iba v zoologických záhradách.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok