Bez ruskej ropy to zatiaľ nepôjde, vyhovuje kvalitou aj cenou. Progresívci hádžu vinu na Ficove vlády

25.7.2024 16:11

Ruská ropa z Lukoilu k nám stále netečie. Progresívci hádžu vinu na vlády Roberta Fica. Slovensko podľa nich už roky nemalo byť odkázané na ruskú ropu, ale zmeniť technické parametre Slovnaftu na alternatívne zmesi z iných krajín. Odborník tvrdí, že taká priorita v rafinérii nebola. Ruská ropa nám vyhovuje kvalitou aj cenou.

Netečie a netečie

Ruská ropa od gigantu Lukoil k nám netečie už týždeň. Kým ministri a premiér riešia opätovné povolenie tranzitu, progresívci hovoria, že na ruskú ropu by sme už mali zabudnúť.

„My sme v tejto situácii dávno nemali byť. Prečo sme v roku 2024 stále závislí na ruskej rope? Keď Putin varoval pred 20 rokmi, že zastaví kohútik?“ pýta Tomáš Valášek (PS).

Transformácia technológie je ale mimoriadne zdĺhavá a finančne aj technicky náročná. Slovnaftu aj tak najviac vyhovuje spracovanie ruskej ropy, ktorá má ideálne vlastnosti pre našu technológiu. 

Problém s ropou sme už mali

Zmena je náročná, iná ropa je drahšia aj komplikovanejšia na tranzit. Bojujeme preto za opätovné otvorenie kohútika. Maďari pohrozili, že Ukrajine stopnú peniaze z Bruselu. Náš prezident aj minister obrany upozornili, že ak sa situácia nezmení a Kyjev nedá tranzitu ruskej ropy zelenú, budeme musieť pristúpiť k odvetným opatreniam. Akým, to zatiaľ nešpecifikovali.

Problém s dodávkou ruskej ropy tu ale nemáme prvýkrát. Na Slovensko prestala tiecť dvakrát - a to v roku 2022. Raz otočil kohútik Kyjev, keď sa s Moskvou sporil o poplatky za prepravu. Moskva vtedy tvrdila, že peniaze poslala, ale pre západné sankcie sa jej však vrátili na účet.

Druhýkrát nastal niekoľkodňový problém pri bombardovaní Ukrajiny. Čerpadlá na južnej vetve ruského ropovodu Družba zostali bez elektriny. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok