Neuveriteľný objav. Chudobný baník vykopal vzácny diamant, vydražia ho za milióny

25.7.2024 15:08

Osud indického robotníka sa dramaticky zmenil po tom, ako v štáte Madhjapradéš našiel obrovský diamant. Vyše 19-karátový kameň by mohol na vládnej aukcii vyniesť približne osem miliónov rupií (88 000 eur), informovala o tom spravodajský portál BBC News.

diamant baňa
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

Raju Gound povedal, že si už viac ako desať rokov prenajíma bane v meste Panna v nádeji, že diamant nájde. Mesto je známe svojimi náleziskami diamantov a ľudia si často od vlády prenajímajú lacné, plytké bane, často len s najzákladnejšími nástrojmi a vybavením, aby mohli hľadať drahé kamene.

Vzácny nález

Každý nález sa potom odovzdá vládnemu úradu pre diamanty, ktorý kameň ocení. “Tieto bane sa dajú prenajať za približne 200 až 250 rupií na určité obdobie,“ povedal pre BBC Anupam Singh, úradník vládneho diamantového úradu.

V roku 2018 našiel baník v jednej z baní v Panne diamant v hodnote 15 miliónov rupií. Takéto nálezy sú však zriedkavé.

Raju Gound pre BBC uviedol, že baňu, v ktorej našiel svoj diamant, si prenajal jeho otec v dedine Krishna Kalyanpur Patti neďaleko Panny asi pred dvoma mesiacmi. Dodal, že jeho rodina si zvyčajne prenajíma bane počas monzúnového obdobia, keď nie je dostatok práce v poľnohospodárstve a murárstve.

Náročná práca

“Sme veľmi chudobní a nemáme žiadny iný zdroj príjmov. Robíme to teda v nádeji, že si zarobíme nejaké peniaze,“ povedal. Počul príbehy ľudí, ktorí mali pri hľadaní diamantov šťastie, a dúfal, že jedného dňa sa mu podarí to isté.

V stredu ráno odišiel do bane, aby začal svoju každodennú prácu. “Je to únavné. Vykopeme jamu, vytiahneme kusy pôdy a skál, premyjeme ich v sitách a potom preosievame tisíce drobných kamienkov a hľadáme diamanty,“ povedal.

Zmení sa mu život

V to popoludnie sa mu však úsilie vyplatilo. “Preosieval som kamene a uvidel som niečo, čo vyzeralo ako kúsok skla. Priložil som si ho k očiam a uvidel som slabý odlesk. Vtedy som vedel, že som našiel diamant,“ povedal. Nález odniesol na vládny úrad pre diamanty, kde ho ocenili a odvážili. Diamant sa predá na najbližšej vládnej aukcii a Gound dostane výslednú sumu zníženú o vládne poplatky a dane.

Gound dúfa, že peniaze použije na stavbu lepšieho domu pre svoju rodinu a zaplatí kvalitné vzdelanie pre svoje deti. Najprv však chce splatiť dlh vo výške 500 000 rupií. A čo bude nasledovať? “Zajtra sa opäť vrátim do bane hľadať ďalšie diamanty,“ povedal šťastný nálezca.

Pozrite si archívnu reportáž o tragickej tlačenici v Indii z 3. júla 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok