Sny sa môžu zmeniť na nočné mory. Nová štúdia ukazuje, ako škodí sledovanie sociálnych sietí pred spaním

26.7.2024 05:00

Ak si na mobile necháte zapnuté upozornenia, dokonca aj v tichom režime, vedie to k slabšiemu spánku. Pri úplnom vypnutí mobilného telefónu alebo jeho ponechaní mimo spálne je výsledok úplne iný.

spánok mobil posteľ
Foto: Profimedia

Obavy týkajúce sa vplyvu sociálnych médií na duševné zdravie mládeže viedli amerických lekárov k tomu, aby sa o tejto téme hovorilo viac.

Nové súvislosti

Ako píše britský dokumentárny kanál National Geographic, tím lekárov zdôraznil potenciálne súvislosti medzi používaním sociálnych médií a zlou kvalitou spánku u mládeže.

Nová národná štúdia publikovaná v časopise Journal of Adolescent Health ponúka pohľad na návyky k obrazovke spojené s lepším spánkom.

Odborník radí, ako si zabezpečiť pokojný spánok:

Mať tichý režim nestačí

„Zabezpečiť dostatok spánku u dospievajúcich je životne dôležité, pretože to podporuje ich fyzický a duševný rast a vývoj,“ hovorí hlavný autor štúdie Jason Nagata, docent pediatrie na Kalifornskej univerzite v San Franciscu.

Štúdia zistila, že ponechanie zapnutých upozornení, dokonca aj v tichom režime, vedie k slabšiemu spánku v porovnaní s úplným vypnutím telefónu alebo jeho odložením mimo spálne.

Používanie sociálnych médií a iných elektronických zariadení pred spaním a počas noci je spojené s kratším a prerušovaným spánkom. Sny sa môžu premeniť na nepríjemné nočné mory.

Náročné obdobie dospievania

Výskumníci analyzovali údaje od 9 398 detí vo veku 11-12 rokov zo Štúdie kognitívneho rozvoja mozgu u dospievajúcich, najväčšej dlhodobej štúdie vývoja mozgu a zdravia detí v USA. Údaje zbierali od roku 2018 do roku 2021.

Spoluautor štúdie Kyle T. Ganson, odborný asistent na Fakulte sociálnych vecí Factor-Inwentash University v Toronte, zdôrazňuje, že obdobie dospievania je náročné kvôli sociálnym tlakom a fyzickým, psychickým a emocionálnym zmenám.

Tip na kvalitný spánok

Tipy na zlepšenie spánku zahŕňajú umiestnenie obrazoviek mimo spálne, úplné vypnutie telefónov a nepoužívanie sociálnych médií pred spaním a počas noci.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok