VIDEO: Kým ho zabili, osemkrát vystrelil. Unikol policajný rozhovor nad telom Trumpovho atentátnika

Začiatkom júla svet prekvapila správa o pokuse o atentát na prezidentského kandidáta a exprezidenta USA Donalda Trumpa. Útočník ho vtedy zasiahol do pravého ucha, pričom zabil jedného z divákov. Teraz sa objavilo video konverzácie dôstojníka a agenta, ktorí stáli nad telom zabitého útočníka.

Atentát Trump policajti
Foto: TASR/AP

Zábery v článku nie sú vhodné pre citlivé povahy a maloletých divákov.

Stáli nad telom strelca a rozprávali sa

Zábery z osobných kamier zachytené krátko po pokuse o atentát na Donalda Trumpa ukazujú príslušníkov tajnej služby a miestnych orgánov činných v trestnom konaní pri bezvládnom tele strelca.

Jeden z divákov, 50-ročný Corey Comperatore, streľbu neprežil. Bol to dobrovoľný hasič, ktorý chránil svoju rodinu. Dvaja ďalší - 57-ročný David Dutch a 57-ročný James Copenhaver - boli ťažko zranení, ale sú v stabilizovanom stave.

atentátnik na trumpa Thomas Matthew Crooks Foto: TASR/AP Atentátnik Thomas Matthew Crooks

Ľudí prekvapilo, o čom sa dôstojník a Trumpov agent medzi sebou na streche rozprávali. Dokonca priznali, že ostreľovač atentátnika pred tým, ako ho zastrelil, odfotil.

Riaditeľka tajnej služby musela odstúpiť z funkcie

Niekoľko hodín po tom, ako riaditeľka americkej tajnej služby Kim Cheatleová odstúpila z funkcie v súvislosti so zlyhaním bezpečnostných opatrení, sa objavilo ďalšie video.

Sniper si útočníka všimol už pred atentátom

Videozáznam z telovej kamery zachytený jednotkou záchrannej služby okresu Butler zverejnila na sociálnej sieti X kancelária republikánskeho senátora Chucka Grassleyho.

„Ostreľovač z okresu Beaver videl a poslal zábery, toto je on,“ počuť na videu jedného z agentov tajnej služby, ako opisuje telo strelca, ktorý osemkrát vystrelil smerom k pódiu, na ktorom rečnil prezidentský kandidát.

„Neviem, máte tie isté fotografie ako ja?“ pýta sa policajt agenta na fotografie, ktoré poslali agentom pred tým, než sa atentát uskutočnil.

„Myslím, že áno, strelec na nich má okuliare,“ odpovedá agent.

Dôstojník dodáva, že ochranka si všimla ostreľovača skôr, ako vyliezol na strechu. „Jeden zo sniperov, ktorý sa nachádzal v budove oproti, videl útočníka schádzať z bicykla, položiť tašku s knihami, a potom ho stratil z dohľadu,“ povedal agentovi dôstojník.

Agent sa tiež opýtal, či opustený bicykel, ktorý sa našiel v oblasti, patril strelcovi. „To nevieme,“ odpovedá dôstojník.

Počuť aj diskusie o „obetiach v dave“ a „zadržaných ľuďoch, ktorí nahrávali situáciu“.

Pozrite si archívne video zo 14. júla 2024 o atentáte na Trumpa.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok