Spustili predpredaj jednodňovej diaľničnej známky. Pozor, nebude platiť 24 hodín od zakúpenia

24.7.2024 13:20

Národná diaľničná spoločnosť spustila predpredaj jednodňovej diaľničnej známky s platnosťou od 1. augusta 2024. Vtedy vstúpi do účinnosti zákon, ktorý novú diaľničnú známku zavádza.

20091205_dialnica10065934.jpg
Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Súčasne bude od 1. augusta zrušený predaj ročnej diaľničnej známky. V platnosti ostávajú 365-dňová, 30-dňová a desaťdňová známka. V stredu o tom informovala NDS.

Nová jednodňová diaľničná známka bude mať platnosť v deň, ktorý si zákazník určí, a to do polnoci. NDS upozornila, že rovnako ako v zahraničí, ani na Slovensku nebude platiť 24 hodín od zakúpenia. Cena jednodňovej známky je 5,40 eura. "Samotné nastavenie ceny vychádza zo smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ, v ktorej je stanovená cena jednodňovej známky na deväť percent ceny ročnej," priblížili diaľničiari.

Ročnú nahradí 365-dňová

Známku si budú môcť motoristi zakúpiť na oficiálnych miestach NDS, prostredníctvom portálu eznamka.sk, cez oficiálnu aplikáciu či na predajných miestach po celom Slovensku. NDS očakáva záujem o jednodňovú diaľničnú známku najmä zo strany zahraničných vodičov, ktorí budú Slovenskom len prechádzať.

Diaľničiari pripomenuli, že od 1. augusta sa zároveň ruší ročná diaľničná známka a nahradí ju 365-dňová. Už zakúpené ročné diaľničné známky však ostávajú v platnosti do 31. januára 2025.

Pozrite si archívny rozhovor s redaktorom domácej redakcie o jednodňovej diaľničnej známke z 11. júla 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok